Προσπάθεια να σβήσει η φωτιά με τον Π. Σκουρλέτη

Προσπάθεια να σβήσει η φωτιά με τον Π. Σκουρλέτη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για όλα φταίει ο Πάνος Σκουρλέτης;». Το ερώτημα τίθεται ρητορικά από αρκετά στελέχη του κόμματος τις τελευταίες ημέρες, καθώς η συζήτηση που αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να περιστρέφεται γύρω από τα ανοικτά πολιτικά ζητήματα –τα οποία είναι ουκ ολίγα–, έχει μετατραπεί σε μια προσωποκεντρική κουβέντα γύρω από τις ευθύνες του γραμματέα του κόμματος. «Θέμα Σκουρλέτη» προφανώς και υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως ο κίνδυνος, μόλις λίγο καιρό μετά το «θετικό 31,6%» των εθνικών εκλογών, να μπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δίνη μιας διαρκούς εσωστρέφειας, «τρομάζει» τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο πως, όπως έγραψε και χθες η «Κ», στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν στενά τις διαμάχες εντός του ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας ένα «στραβοπάτημα» που μπορεί να το εκμεταλλευτούν. Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις διακοπές, είχε τετ α τετ με τον γραμματέα του κόμματος, με στόχο προφανώς να πέσουν οι τόνοι, τους οποίους ανέβασε και ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης, με αιχμές προς το εσωτερικό του κόμματος.

Η συνέχεια «εκτόνωσης» δόθηκε χθες με μια σύσκεψη στο γραφείο του κ. Τσίπρα, παρόντος του κ. Σκουρλέτη, του διευθυντή του γραφείου του προέδρου του κόμματος Μιχάλη Καλογήρου και του εκπροσώπου Τύπου Αλέξη Χαρίτση. Στη συνάντηση συζητήθηκαν δύο βασικοί άξονες: πρώτον η προετοιμασία του κόμματος ενόψει ΔΕΘ και δεύτερον τα επόμενα βήματα για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος. Οσον αφορά τον δεύτερο άξονα, αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, εντός της επόμενης βδομάδας, να συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στόχος είναι εντός του Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες, να συγκροτηθεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή και των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, «ώστε να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία εγγραφής νέων μελών και οργανωτικής ανασυγκρότησης». Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει ατύπως στη δημοσιότητα τη συνάντηση, ερμηνεύεται από την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης, που αναφέρει: «Η συμφωνία στο σχέδιο και στο χρονοδιάγραμμα της Οργανωτικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για δήθεν αντιπαράθεση, διαφωνίες και κρίση στην ηγεσία του κόμματος».

Το κρίσιμο ερώτημα

Είναι προφανές πως το «ζήτημα Σκουρλέτη» μπαίνει προσώρας στο συρτάρι, χωρίς να σημαίνει όμως πως έπαψε να υπάρχει. Το κρίσιμο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι εάν επιλέξει ο κ. Τσίπρας τελικά να αλλάξει γραμματέα, πότε θα το κάνει. Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό να γίνει μια τέτοια κίνηση πριν από το συνέδριο –κάποιοι λένε πως ο κ. Σκουρλέτης θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου– και διαφορετικό να αποφασίσει το συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έχει να λύσει αρκετές εσωκομματικές εξισώσεις το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή