Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση ουσίας αλλά και υψηλού πολιτικού συμβολισμού προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ανακοινώσει ο ίδιος από το βήμα της Βουλής την πλήρη άρση των capital controls, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση. Υπογραμμίζοντας ότι «κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας» ύστερα από 50 μήνες, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, τονίζοντας ότι «ανοίγει σε μια δύσκολη συγκυρία ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, για την Ελλάδα που αξίζουμε».

«Σήμερα ανακοινώνω μια προγραμματική μας δέσμευση που γίνεται πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων», σημείωσε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την άρση των capital controls, φροντίζοντας ωστόσο να θυμίσει ότι επιβλήθηκαν από την «κρίση εμπιστοσύνης» και την εκροή δεκάδων εκατομμυρίων καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες που, όπως είπε, προκάλεσαν οι κυβερνήσεις Τσίπρα, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την αντίστιξη με το σήμερα, τονίζοντας ότι τόσο η προοπτική της πολιτικής αλλαγής, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών, «αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χαμηλά επιτόκια των τελευταίων δημοπρασιών εντόκων γραμματίων, καθώς και στον δανεισμό από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. «με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%». Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές θύμιζαν τις εικόνες από τις ουρές πολιτών στα ΑΤΜ το καλοκαίρι του 2015, ενώ έψεγαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, δεν δίσταζε να προαναγγέλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πλήρη άρση των capital controls».

«Αίρεται ένας παράγων ανασφάλειας στην οικονομία», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται με εμφανή στοιχεία ανάκαμψης» και ότι η άρση των capital controls «αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της οικονομίας». Την κυβερνητική επιχειρηματολογία επιχείρησε να αποδομήσει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απλώς ανακοινώνουν μια προδιαγεγραμμένη πορεία της ελληνικής οικονομία και ότι κινήσεις τέτοιου τύπου είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. «Αν η άρση ήταν προδιαγεγραμμένη, γιατί ήταν σε εκκρεμότητα; Επειδή πολύ απλά δεν μπορούσατε να την κάνετε με την κατάσταση στην οποία αφήσατε την ελληνική οικονομία», αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας. «Θριαμβολογείτε για τα capital controls, για τα οποία εργαστήκατε πολύ σκληρά το 2015 για να έρθουν. Προτείνουμε να επαναφέρετε την Ωρα του Πρωθυπουργού για να μιλήσουμε όλοι γι’ αυτό το θέμα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης. Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Α. Λοβέρδος μίλησε για την κατάργηση ενός από τα προβλήματά μας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να πει «όχι» σε κάτι τέτοιο. «Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», υποστήριξε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Θετική η άρση, αλλά να μας πουν τι θα κάνουν με τα κόκκινα δάνεια και το χρήμα που δεν υπάρχει στην αγορά», σχολίασε ο κ. Κ. Χήτας (Ελληνική Λύση). Σημειώνεται ότι την τροπολογία για την άρση των capital controls ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που ψήφισε «παρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή