Διαχωριστικές γραμμές εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Διαχωριστικές γραμμές εντός του ΣΥΡΙΖΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα καταγγέλλουμε απλώς τις επιθέσεις στους εργαζομένους, που ισοπεδώνουν τα όποια εργασιακά δικαιώματα, ή θα ενθαρρύνουμε τους αναγκαίους κοινωνικούς αγώνες για να μην περάσουν οι δυσμενείς αλλαγές;» Το παραπάνω ερώτημα το έθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εσωκομματική θύελλα, η οποία εκτονώθηκε ύστερα από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης. Το ερώτημα ωστόσο –από συνέντευξη στην «Αυγή»– αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ιδεολογικής ζύμωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει να κάνει και με το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το κόμμα. Ο κ. Σκουρλέτης ουσιαστικά αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε ένα «mainstream κόμμα» που θα ασκεί σκληρή μεν αλλά θεσμική αντιπολίτευση ή θα επιχειρήσει να συνδεθεί εκ νέου με κινηματικές διαδικασίες, όπως προ του 2015, και θα «καλέσει» σε κινητοποιήσεις. Το ερώτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο πολιτικά και το γεγονός ότι ειπώθηκε από τα αρμόδια χείλη του γραμματέα δείχνει και τον δρόμο που έχει να διανύσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να αποκρυσταλλώσει τη νέα του ταυτότητα. Η συνέντευξη του γραμματέα είχε και άλλα ενδιαφέροντα σημεία. Για παράδειγμα, απαντώντας στην κριτική που δέχεται, άφησε βαριά αιχμή για το κόμμα που παρέλαβε ως γραμματέας: «Βρέθηκα μπροστά σε ένα εγκαταλελειμμένο κόμμα. Δυστυχώς, μετά το συνέδριο του 2016 υπήρξε μια πορεία απαξίωσης του κόμματός μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο, ο κ. Σκουρλέτης, και ενώ σήμερα συνεδριάζει υπό τον κ. Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε, σημείωσε στο ίδιο μοτίβο: «Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι να υπάρχει προηγούμενο προσωπικής στοχοποίησης, με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ένταση, για άλλο στέλεχος του κόμματός μας». Με δεδομένο πως ο κ. Σκουρλέτης έχει κατηγορηθεί για άρνηση να «ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος», είναι ενδιαφέρουσα και μια αποστροφή του που δείχνει πως εξακολουθεί να βάζει αστερίσκους: «Την υπόθεση της μαζικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να την προσεγγίσουμε όχι μόνο με όρους ποσοτικούς αλλά, κυρίως, σε σχέση με την παρουσία του και την παρέμβασή του στους μαζικούς χώρους», είπε. Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές αυτό που σημειώθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα: οι «διαχωριστικές γραμμές» δεν εξαλείφθηκαν με την ανακωχή της περασμένης Πέμπτης και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα προς την πολυπόθητη ενοποίηση.

Χθες είχαμε και την πρώτη παρέμβαση, ύστερα από καιρό, του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο τέως υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την πλήρη άρση των capital controls, προέβη σε μια ιδιαίτερα μετριοπαθή δήλωση, σημειώνοντας πως πρόκειται για κάτι δρομολογημένο ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως σημειώνει, «είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών», προσθέτοντας πως «ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών». Ο τέως ΥΠΟΙΚ τονίζει δε «πως σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επιχείρηση στα Εξάρχεια, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τόσο μέσω του κ. Τζανακόπουλου όσο και του κ. Ραγκούση, που έκαναν λόγο για προσπάθεια της Ν.Δ. να «ορμπανοποιήσει» την πολιτική ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή