Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις επέλεξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει συνέχεια στην ένταση που καλλιεργείται διαρκώς από την Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε τελετή στην Τραπεζούντα, διεμήνυσε πως η Αγκυρα κρατά αποφασιστική στάση με τα ερευνητικά της σκάφη και γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμάχων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μάλιστα, σημείωσε πως η Τουρκία έφτασε πολύ κοντά σε σύγκρουση πλοίων, αλλά «δεν υποχωρήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Τα “κατηγορώ” και οι απειλές είναι πολλά και φτηνά. Ασφαλώς δεν τα αφήσαμε αναπάντητα, δεν αφήσαμε τον αγώνα ούτε στιγμή. Σε βαθμό που έφτασαν στιγμές που τα πλοία πέρασαν δίπλα δίπλα. Παρ’ όλα αυτά, δεν υποχωρήσαμε ποτέ και συνεχίσαμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια», τόνισε. Η αναφορά του Τούρκου προέδρου δεν ήταν τυχαία. Ο κ. Ερντογάν αναφερόταν προφανώς στην ένταση με γαλλικά πλοία που είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο. Τότε μάλιστα είχε εξαπολύσει προσωπική επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως δεν δικαιούται να μιλά για την Ανατολική Μεσόγειο. Η επαναφορά του περιστατικού από τον κ. Ερντογάν έγινε λόγω νέας τοποθέτησης του Γάλλου Προέδρου κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου επεσήμανε πως τόσο η Γαλλία όσο και η Ε.Ε. «δεν θα ανεχτούν καμία πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς Τουρκίας». Πάντως, η κλιμάκωση της ρητορικής του κ. Ερντογάν είχε διαφανεί, δύο 24ωρα πριν. Συγκεκριμένα, το Σάββατο είχε δηλώσει πως «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έως το τέλος, παρά τις δυτικές απειλές», αμφισβητώντας, κατά την πάγια τακτική του, την κυπριακή κυριαρχία. Η τουρκική κινητικότητα συμπληρώθηκε χθες με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από μαχητικά. Συγκεκριμένα στις 12.03, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση στη νήσο Ανθρωποφάγοι και στη νήσο Μακρονήσι, σε ύψος 22.400 ποδών. Αμέσως μετά, στις 12.04, δύο τουρκικά F-4 πραγματοποίησαν νέα υπερπτήση και πάλι στους Ανθρωποφάγους και στο Μακρονήσι στα 10.000 πόδια. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα, κατά τη συνήθη τακτική της να ενώνει ιστορικά αφηγήματα και να συνδέεται με το παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ετοιμάζει επετειακή φιέστα με αφορμή την επέτειο της μάχης του Μάτζικερτ, που έγινε στις 26 Αυγούστου του 1071 και κατέληξε σε καθοριστική νίκη που επέτρεψε στην εγκατάσταση των Οθωμανών στη Μικρά Ασία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανάρτησαν σχετικό βίντεο στον λογαριασμό τους στο Twitter, το οποίο κάνει λόγο για «ευτυχισμένη επέτειο των 948 ετών» που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση εδαφών του τουρκικού έθνους.

Επίσκεψη ΓΕΝ

Στις ΗΠΑ βρέθηκε από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή παράδοσης καθηκόντων του Chief of Naval Operations (CNO) από τον admiral John M. Richardson USΝ στον admiral Michael M. Gilday USN. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο αρχηγός ΓΕΝ είχε συνάντηση με τον Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Θεοχάρη Λαλάκο, καθώς και με τους Ελληνες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στρατιωτικής αντιπροσωπείας που υπηρετούν στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή