Στην ατζέντα, αναπτυξιακός νόμος και Δικαιοσύνη

Στην ατζέντα, αναπτυξιακός νόμος και Δικαιοσύνη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυλαία αύριο για το υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο της πολιτικής σεζόν που εγκαινιάζει ο Σεπτέμβριος, και το οποίο θα σηματοδοτήσει για την κυβέρνηση έναν νέο κύκλο νομοθετικών πρωτοβουλιών, την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (7-8 Σεπτεμβρίου), αλλά και τη συμπλήρωση δύο μηνών διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Βασικά θέματα στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι ο αναπτυξιακός νόμος, η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και η νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να παρουσιάσει τα βασικά σημεία του αναπτυξιακού νόμου, ενός πολυνομοσχεδίου που επιδιώκει να προκαλέσει θετικό σοκ σε αγορές και επενδυτές, καθώς θα ενσωματώνει όλες τις ρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα ρυθμίζει συναρμοδιότητες και συναφή θέματα, ενώ θα αγγίζει όχι μόνο τους όρους του επιχειρείν, αλλά και ζητήματα αιγιαλού και επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, δίνοντας το στίγμα της νέας κυβέρνησης για την προτεραιότητα που δίνει στην άμεση προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη. Το τάιμινγκ στο οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να προωθήσει τον αναπτυξιακό νόμο δεν είναι, πάντως, τυχαίο –ο αρχικός μάλιστα προγραμματισμός ήταν να προωθηθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο– καθώς συμπίπτει με τη συνέχεια των επαφών που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης. Αιχμή, η συνάντηση της Πέμπτης στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ, όπου ο αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να αποτελέσει ακόμα ένα επιχείρημα της κυβέρνησης στο αφήγημα επιστροφής της χώρας σε κανονικότητα και σε φιλικό προς τις επενδύσεις προορισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναμένεται να παρουσιάσει την εισήγησή του για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, τη διαδικασία επιλογής της οποίας η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει, κίνησε από την αρχή, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για ακρόαση ανώτατοι δικαστικοί που προτάθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και προέκυψε η λίστα από την οποία η κυβέρνηση θα επιλέξει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσιάρας αναμένεται να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο για νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, ενώ για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειο Πλιώτα. Εισήγηση αναμένεται να κάνει ο κ. Τσιάρας και για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη νέα ανεξάρτητη αρχή που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και θα συνενώσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή