«Οικοδέσποινα» για 5 πρωθυπουργούς στην καγκελαρία

«Οικοδέσποινα» για 5 πρωθυπουργούς στην καγκελαρία

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2005 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν 37 ετών, νεοεκλεγείς βουλευτής της Β΄ Αθηνών μόλις ένα χρόνο πριν, στις εκλογές του 2004. Την ίδια χρονιά, η Αγκελα Μέρκελ εκλεγόταν καγκελάριος της πιο ισχυρής χώρας της Ευρωζώνης, θέση που κατέχει ακόμα 14 χρόνια μετά. Αύριο στο Βερολίνο οι δυο τους θα συναντηθούν για πρώτη φορά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ελλάδος και την Αγκελα Μέρκελ να υποδέχεται στην καγκελαρία τον πέμπτο Ελληνα πρωθυπουργό, ενώ έχει συναντηθεί και με ένα ακόμα, τον Λουκά Παπαδήμο, στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις της ισχυρής κυρίας της Γερμανίας με τους πρώην πρωθυπουργούς πέρασαν από ολόκληρο το φάσμα, καθώς υπήρξαν από αγαστές μέχρι ταραγμένες. Ο Κώστας Καραμανλής είναι γερμανόφωνος. Πολλές όμως ήταν οι φορές που δεν μίλησε την ίδια γλώσσα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ειδικά προς το τέλος της θητείας του. Η αρχή πάντως της σχέσης τους ήταν αγαστή και έφτασε μάλιστα μέχρι το σπίτι του τότε πρωθυπουργού στη Ραφήνα, τον Ιούλιο του 2007, με την καγκελάριο να προχωρά σε μία όχι συνηθισμένη κίνηση στήριξης του Ελληνα πρωθυπουργού ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Καραμανλή με την κυρία Μέρκελ έγινε συζήτηση επί της ουσίας για τα εξοπλιστικά.

Τα Eurofighter όμως έμελλε να θέσουν άδοξο τέλος στη σχέση αυτή. Η Γερμανίδα έβλεπε την Ελλάδα ως υποψήφιο αγοραστή, κάτι που υπενθύμιζε συχνά – πυκνά στις συναντήσεις που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Η Ελλάδα δεν προχώρησε ποτέ στην αγορά και το φινάλε της πρωθυπουργίας Καραμανλή βρήκε τη σχέση του με την καγκελαρία στο ναδίρ.

Η κ. Μέρκελ, «υποδεχόμενη» τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας, είχε αρχίσει να γίνεται πιο επιφυλακτική με την Ελλάδα. Αλλά παράλληλα είχε αρχίσει να αποκρυπτογραφεί την ιδιοσυγκρασία της χώρας. Στο Νταβός ασκήθηκαν οι πρώτες πιέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου να λάβει μέτρα. Μέρκελ και Παπανδρέου είχαν κοινή οπτική σε κάποια πράγματα, όπως η τάση τους να βλέπουν κερδοσκόπους πίσω από την κρίση χρέους. Η ισορροπία που βρήκαν με τον καιρό διαταράχθηκε από το περίφημο δημοψήφισμα. Το φθινόπωρο του 2011, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η κ. Μέρκελ ενημερώνεται από τηλεοράσεως πως η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα. Η έκπληξη στο Βερολίνο είναι τεράστια και μαζί η επιστροφή της επιφυλακτικότητας έναντι της Αθήνας εκτοξεύεται.

Η επόμενη πράξη γράφτηκε στις Κάννες, όπου ο Σαρκοζί, σε ρόλο «αντ’ αυτής» εκρήγνυται έναντι του Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου πάντως ισχυριζόταν πως είχε ενημερώσει αρμοδίως για τις προθέσεις του. Με τον επόμενο πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο η κ. Μέρκελ είχε μόνο μία επαφή, όχι στο Βερολίνο, αλλά στις Βρυξέλλες, τον Ιανουάριο του 2012. Το τετ α τετ έγινε υπό ασφυκτικές συνθήκες, καθώς βασική αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα και η ολοκλήρωση του PSI. Η πέμπτη αξιολόγηση επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά δεν έκλεισε ποτέ και πολλοί κατηγορούν για αυτό την Αγκελα Μέρκελ.

«Οικοδέσποινα» για 5 πρωθυπουργούς στην καγκελαρία-1

Αλλοι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν συναντηθεί με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Αντώνης Σαμαράς (αριστερά) και ο Αλέξης Τσίπρας (δεξιά). Αντιθέτως, ο Λουκάς Παπαδήμος (κέντρο) είχε επαφές μαζί της στις Βρυξέλλες.

Με «ευθύνη» της Μέρκελ

Με λίγη νεοελληνική υπερβολή, κάποιοι λένε πως για τον ερχομό του Τσίπρα στην εξουσία έχει ευθύνη και η Γερμανίδα, λόγω «εμφάνισης αδιαλλαξίας» προς το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά, που, παρά το ότι έπαιξε το χαρτί της ανόδου στην εξουσία της «Αριστεράς», δεν έπεισε για τον κίνδυνο την καγκελαρία. Κάποιοι λένε πως η χημεία μεταξύ των δύο δεν υπήρξε ποτέ ιδανική, καθώς η κ. Μέρκελ, καλή γνώστρια πλέον της ελληνικής πραγματικότητας, δεν είχε αποβάλει την καχυποψία της έναντι του «ελληνικού φαινομένου». Περιέργως η χημεία που δεν είχε βρεθεί με άλλους βρέθηκε με έναν πρωθυπουργό προερχόμενο από τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Ο κ. Τσίπρας έχτισε το προφίλ του καταγγέλλοντας την Μέρκελ και τη Γερμανία. Αυτό δεν εμπόδισε την καγκελαρία κατά τη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας Τσίπρα να μιλάει θετικά για τον τότε πρωθυπουργό. Η συμφωνία των Πρεσπών «εκτόξευσε» την εκτίμηση της κ. Μέρκελ στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Μετά την ήττα του κ. Τσίπρα η καγκελάριος δήλωσε πως συνεργάστηκε μαζί του «πάρα πολύ καλά», δήλωση που επισφράγισε μια σχέση που ξεκίνησε από το περίφημο «Go back, μαντάμ Μέρκελ» και έκλεισε με αμοιβαίες φιλοφρονήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή