«Ναι» από τη Βουλή για Ιω. Λιανό

«Ναι» από τη Βουλή για Ιω. Λιανό

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις δέκα θετικές ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., καμία αρνητική και με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώνει την αντιπολιτευτική του τακτική αποχωρώντας από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την παροχή γνώμης εκ μέρους της εθνικής αντιπροσωπείας επί των προτεινομένων από την κυβέρνηση για διορισμό ως προέδρου, αντιπροέδρου και δύο τακτικών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για τις θέσεις αυτές προτάθηκαν αντιστοίχως οι Ιω. Λιανός, Καλλιόπη Μπενετάτου, Μαρία Ιωαννίδου και Μαρία-Ιωάννα Ράντου. Με την πλειοψηφία, λοιπόν, να εκφράζει θετική γνώμη και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν «παρών» (τέσσερα συνολικά) για διάφορους λόγους, που όπως παγίως σε τέτοιες διαδικασίες δεν αφορούν τα προταθέντα πρόσωπα, η τελική απόφαση παραπέμφθηκε πλέον στο υπουργικό συμβούλιο.

Για «εξαίρετα βιογραφικά» μίλησε ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ). «Δεν κρίνουμε τα βιογραφικά που είναι πολύ καλά, αλλά την ίδια τη λειτουργία της επιτροπής», σημείωσε ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ). Για «πλούσια βιογραφικά» έκανε λόγο η κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25), εκφράζοντας ωστόσο κάποιες επιμέρους ενστάσεις για ορισμένα από τα προτεινόμενα πρόσωπα, επί των οποίων στη συνέχεια δόθηκαν απαντήσεις από πλευράς των ενδιαφερομένων. Ενστάσεις, ωστόσο, ως προς την επάρκεια γνώσεως του αντικειμένου ή και ενδεχόμενης κομματικής εξάρτησης των τεσσάρων προτεινομένων, δεν κατεγράφησαν, και αυτό, όπως και η εισηγητική τοποθέτηση του κ. Λιανού, έδωσε ιδιαίτερο τόνο στη διαδικασία: «Γυρίζω στην Ελλάδα θέλοντας να συνεισφέρω στην προώθηση του δίκαιου ανταγωνισμού και συνεπώς στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ελπίζω ότι αυτό θα δώσει το έναυσμα και σε άλλους Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να συνεισφέρουν με τις εμπειρίες τους και το δίκτυό τους στην ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιανός.

Πολιτικές αντιπαραθέσεις

Τη συζήτηση για την ουσία των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ή και για τα σχέδια των προτεινομένων για την πενταετή θητεία τους, επισκίασαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, με την κυβέρνηση διά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και το ΣΥΡΙΖΑ –κυρίως διά των Γ. Κατρούγκαλου και Σπ. Λάππ– να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί αναφορικά με το ζήτημα του ασυμβίβαστου που πρόσφατα ψηφίστηκε και είχε ως αποτέλεσμα τη λήξη της θητείας της κ. Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών μελών της επιτροπής, άρα και την ανάγκη δρομολόγησης της διαδικασίας επιλογής και διορισμού των προαναφερομένων προσώπων.

Η συνεδρίαση άρχισε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει αίτημα αναβολής της, επικαλούμενο το γεγονός ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η συζήτηση της αίτησης αναστολής εφαρμογής της επίμαχης διάταξης που έχει καταθέσει η κυρία Θάνου. Ανάλογο προβληματισμό εξέφρασε και η κυρία Σακοράφα, με το ΚΙΝΑΛ πάντως να δηλώνει πως η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει κανονικά. «Είναι θέμα της κυβέρνησης οι χειρισμοί και οι πιθανές επιπτώσεις από αυτούς τους χειρισμούς», σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου. Για πολιτική αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθ. Μπούρας εξαρχής είχε απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος ρητές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπουν συγκεκριμένες προθεσμίες προκειμένου να γίνει η ακρόαση των προτεινομένων προσώπων και να εκφραστεί εγγράφως η γνώμη της επιτροπής προς την κυβέρνηση. Λειτουργούμε ως επιτροπή της Βουλής και όχι ως όργανο της κυβέρνησης, ακούστηκε να τονίζει ο κ. Μπούρας και παρουσίασε αναλυτικά τις σχετικές προβλέψεις περί τα χρονοδιαγράμματα και τον ρόλο της επιτροπής. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην τηρήσουμε το Σύνταγμα, τον νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής», πρόσθεσε. «Αλίμονο αν η κυβέρνηση και η Βουλή σταματούσαν τη λειτουργία τους ενόψει δικαστικών αποφάσεων», ανέφερε από την πλευρά του και ο κ. Γεωργιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή