Προτεραιότητα για το Μαξίμου η διάσωση της ΔΕΗ

Προτεραιότητα για το Μαξίμου η διάσωση της ΔΕΗ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σε «ωρολογιακή βόμβα» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, κατηγορώντας τη ότι δεν υιοθέτησε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» και κατέληξε «σε μια κουτσή ΔΕΗ, σέρνοντας τη χώρα σε μια προοπτική χωρίς ΔΕΗ». «Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, βρίσκουμε ότι στα ταμειακά διαθέσιμα και στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμούσαμε όταν αναλάβαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οξεία κριτική άσκησε ο κ. Πέτσας στον ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι υποστηρίζει πως ήταν στις προθέσεις του να άρει τα capital controls. «Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι η άρση των capital controls δεν έγινε νωρίτερα γιατί υπήρχε αβεβαιότητα, την οποία συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις ενέργειές της», σημείωσε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διερευνηθούν οι επιλογές της απελθούσας κυβέρνησης που οδήγησαν στην επιβολή των capital controls, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Εν τω μεταξύ, ο αναπτυξιακός νόμος, το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα (και, πάντως, πριν από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ), αλλά και η επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά την εισήγηση που θα κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα της σημερινής, πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της σεζόν.

Τη βασική εισήγηση για τον αναπτυξιακό νόμο, φιλοδοξία του οποίου είναι να συνενώσει σε ένα νομοσχέδιο όλα τα ζητήματα και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις επενδύσεις, από τις αδειοδοτήσεις μέχρι τις χρήσεις γης και ζητήματα αιγιαλού, θα κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης. Ενδεικτικό, όμως, του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του νομοσχεδίου που αφορά και τα περισσότερα υπουργεία (ακόμη και τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας) είναι το ότι εισηγήσεις για το νομοσχέδιο θα κάνουν τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (λόγω ηλεκτρονικών πλατφορμών και απλοποίησης των διαδικασιών). Συζήτηση θα γίνει και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να επικυρώσει την εισήγηση του Κώστα Τσιάρα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όπως αυτή προκύπτει από τη διαδικασία που κίνησε η κυβέρνηση από την αρχή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Για τη θέση του προέδρου αναμένεται να προταθεί ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ενώ για τη θέση του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας. Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τον διοικητή της νεοσυσταθείσας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της ανεξάρτητης αρχής υπό την οποία θα τεθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (πλην ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ). Το πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μεγάλη εμπειρία σε διεθνή οργανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή