Επιστροφή με εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή με εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σήμερα παραπέμφθηκαν τα «σπουδαία», δηλαδή η «καυτή» συζήτηση για την πολιτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Το γεγονός ότι η σχεδόν 3ωρη σύσκεψη των 21 μελών της Πολιτικής Γραμματείας εστίασε σε οργανωτικά θέματα δείχνει και το εύρος των ζητημάτων που έχει να λύσει η ηγετική ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό ανέκυψε νέο ζήτημα, αυτό της απόσπασης στο κόμμα τού ενός από τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες που δικαιούται ο κάθε βουλευτής, αλλά και ενός αποσπασμένου. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την καταβολή του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης στο κόμμα –διπλάσιο από αυτό που καταβαλλόταν μέχρι τώρα–, αποτελεί νέα εστία έντασης, καθώς πολλοί βουλευτές διαφωνούν δηλώνοντας πως αδυνατούν με αυτή την απόφαση «να τα βγάλουν πέρα». Η απόφαση, ωστόσο, ελήφθη οριστικά και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να σταλεί σχετική επιστολή στους βουλευτές από τον γραμματέα του κόμματος κ. Σκουρλέτη, που θα ζητεί να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς η συγκεκριμένη παράμετρος ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέσα στους «όρους» που υπέγραψαν όλοι οι υποψήφιοι για να κατέλθουν στις εκλογές. Αυτό που μένει να φανεί είναι το εύρος των αντιδράσεων από βουλευτές που ήδη θεωρούν την απόφαση υπερβολική. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν απολύτως αποφασισμένος για το συγκεκριμένο βήμα, θεωρώντας το κομβικό για την οικονομική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρον αναμενόταν χθες η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο τέως υπουργός πράγματι πήρε τον λόγο υποστηρίζοντας την «προεδρική γραμμή» στο ζήτημα της καταβολής της βουλευτικής αποζημίωσης, λέγοντας πως οι βουλευτές πρέπει να συνεισφέρουν στο κόμμα. Αλλο θέμα που τέθηκε χθες είχε να κάνει με την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος, ένας ακόμα τομέας όπου τα αντανακλαστικά του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ήταν «κάτω από τη βάση». Πλέον, όμως, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν κυβερνητικά βάρη, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει βελτίωση. Οσον αφορά τα «βαριά» πολιτικά ζητήματα, δηλαδή το άνοιγμα της συζήτησης για την πολιτική μετεξέλιξη του κόμματος αλλά και τα βήματα μέχρι το συνέδριο, αυτή αναμένεται να ανοίξει σήμερα, που θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία. Ενδεικτικό του δρόμου που έχει να διανυθεί είναι πως αύριο Πέμπτη συνεδριάζει, επίσης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα το άτυπο όργανο της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Ουσιαστικά βρισκόμαστε στο μέσον μιας διεργασίας ενοποίησης, χωρίς να έχει ανοίξει ολόκληρη η βεντάλια των τοποθετήσεων.

Χθες το απόγευμα, ο τέως πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Βασιλική Θάνου. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως η συνάντηση με την αποπεμφθείσα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα γινόταν «κατόπιν σχετικής επιστολής που είχε στείλει η ίδια σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα». Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τέθηκαν «τα μείζονα θεσμικά και επιχειρησιακά ζητήματα που εγείρονται από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον ορισμό νέας ηγεσίας στην ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της επιτροπής». Από πλευράς Ν.Δ., η απάντηση ήταν λακωνική και αιχμηρή: «Οι μάσκες έπεσαν. Η κ. Θάνου επέστρεψε απόψε στο σπίτι της», σχολίαζαν κύκλοι της Ν.Δ. με αφορμή την επίσκεψη της Βασιλικής Θάνου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, επικριτικό σχόλιο υπήρξε και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την αναφορά ότι ο πρωθυπουργός «ξέχασε τα πλεονάσματα, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο», κάνοντας λόγο για «απάτη». Από πλευράς Μαξίμου υπήρξε απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα, ο οποίος παρέθεσε σχετικό απόσπασμα από το briefing για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας εδώ και πολλά χρόνια» και «αυτή η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή