Υψηλές ταχύτητες Μαξίμου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις υψηλές ταχύτητες, με τις οποίες κινήθηκε ήδη από τις δύο πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης, συνεχίζει να διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της 7ης Ιουλίου και της συνεπακόλουθης θετικής ανταπόκρισης των αγορών προωθώντας και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και ο φορολογικός νόμος, με πρώτο σημαντικό σταθμό την εμφάνισή του στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αυτής προηγείται το σημερινό κομβικής σημασίας ραντεβού του στο Βερολίνο με την Aγκελα Μέρκελ.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι, παρόλο που αρμόδιες πηγές παραδέχονται το δαιδαλώδες του πολυνομοσχεδίου-σκούπα (αναπτυξιακός νόμος), για το οποίο μάλιστα εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάτμησης, αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή πριν από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ενώπιον των παραγωγικών φορέων στο Βελλίδειο. Το τάιμινγκ προφανώς δεν είναι τυχαίο. Αλλωστε, αμέσως μετά, προτεραιότητα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μαζί με τη ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, που ψηφίστηκαν ήδη πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, θα κλείσει τον πρώτο κύκλο των προτεραιοτήτων των «παραγωγικών» υπουργείων για την κυβέρνηση (σήμερα, άλλωστε, ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ, ένα «δύσκολο εγχείρημα», όπως παραδεχόταν κυβερνητικός παράγων). Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, αυτή φαίνεται να τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, χρόνος στον οποίο τοποθετείται και η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού.

«Κινούμαστε με γρήγορες ταχύτητες», διεμήνυσε και πάλι στους υπουργoύς του στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται ήδη με το βλέμμα στη ΔΕΘ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι απόψε, μετά τις επαφές του στο Βερολίνο, επιστρέφει στην Αθήνα και αύριο θα πετάξει για τη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, ενόψει της ομιλίας του στο Βελλίδειο και των εξαγγελιών, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες φοροελαφρύνσεις. Από το βήμα της ΔΕΘ, εξάλλου, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να μιλήσει αναλυτικά για τον νέο εκλογικό νόμο, ζήτημα για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους υπουργούς του να είναι φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις.

Το κυβερνητικό blitzkrieg στοχεύει στην εδραίωση του κλίματος αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που εκπέμπουν οι αγορές και οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, κλίμα το οποίο στρώνει και το βασικό χαλί των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού στον γύρο σημαντικών ευρωπαϊκών επαφών που άνοιξε την περασμένη Πέμπτη με τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και συνεχίζεται σήμερα στο Βερολίνο με τις συναντήσεις του με την Αγκελα Μέρκελ και τον Ολαφ Σολτς.

Την ώρα που η καγκελαρία μιλούσε για ευκαιρία για «ευρεία ανταλλαγή απόψεων» που θα έχουν σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ, πάντως, αρνούμενη να σχολιάσει τι περιμένει από την επίσκεψή του, πέραν του ότι θα είναι η πρώτη του με την ιδιότητα του Ελληνα πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου χαμήλωνε από την πλευρά του τον πήχυ των προσδοκιών σε ό,τι αφορά τη μείωση των πλεονασμάτων.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι o κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα «για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με την κ. Μέρκελ τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην Ε.Ε.». Προσέθεταν ότι στόχος της επίσκεψης είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η συζήτηση με την κ. Μέρκελ των «μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030), οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή