Σειρά ρυθμίσεων με την κατάθεση μίνι πολυνομοσχεδίου

Σειρά ρυθμίσεων με την κατάθεση μίνι πολυνομοσχεδίου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές υποθέσεις, οι οποίες αφορούν έξι υπουργεία, επιχειρείται να διευθετηθούν με το μίνι πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και το οποίο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προωθείται προς συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και προς ψήφιση αύριο από την Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας.

Στο Κοινοβούλιο άπαντες αιφνιδιάστηκαν, καθώς ανέμεναν, βάσει σχετικών κυβερνητικών αναφορών, ότι επρόκειτο να κατατεθεί ως κατεπείγον σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να επιλυθούν πιεστικά προβλήματα στον χώρο των διπλωμάτων οδήγησης. Οι σχετικές με τα προβλήματα αυτά διατάξεις είναι στα πέντε πρώτα άρθρα.

Αμέσως μετά, ακολουθούν διατάξεις αρμοδιότητας των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και αφορούν μεταξύ άλλων: α) την παράταση κατά έξι μήνες των προθεσμιών εντός των οποίων λαμβάνονται υπόψη οι τιμές της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα για την υπαγωγή τους στους αντίστοιχους συντελεστές ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων, β) την τροποποίηση διατάξεων του νόμου για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, με ειδικότερες προβλέψεις για το ειδικό τέλος για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων (προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται οι κατηγορίες καταναλωτών που είναι δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων κ.λπ.), γ) την παράταση κατά δύο μήνες, δηλαδή έως τις 31/10 η καταληκτική ημερομηνία, για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, δ) την παράταση κατά ένα έτος για την καταληκτική ημερομηνία από την προσκόμιση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας για τα υφιστάμενα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Στη συνέχεια, υπάρχουν άρθρα σχετικά με ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημοτολόγιο, δημοτικές εταιρείες, επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες οικονομικών επιτροπών δήμων και περιφερειών, επαναπροσδιορίζονται αρμοδιότητες δημάρχου και περιφερειάρχη κ.ά.).

Εμπεριέχονται επίσης διατάξεις που αφορούν το δικαίωμα διακριθέντων αθλητών να εισαχθούν σε ΑΕΙ ή και υποθέσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ ρυθμίζονται και πολλά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, συστήνονται δύο γενικές διευθύνσεις και πέντε διευθύνσεις στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου.

Υπάρχει και άρθρο που φαίνεται να διευθετεί ζητήματα βουλευτών. Ειδικότερα (όπως επισημαίνεται και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), «ορίζεται ότι η προϋπόθεση της διετούς κατοικίας στον οικείο δήμο δεν ισχύει στην περίπτωση μεταδημότευσης των εν ενεργεία βουλευτών για κτήση δημοτικότητας σε δήμο της εκλογικής τους περιφέρειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή