ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισορροπίες από Αλ. Τσίπρα στην Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ

isorropies-apo-al-tsipra-stin-p-g-syriza-2334919

Ασκήσεις εσωκομματικής ισορροπίας ήταν ουσιαστικά το χθεσινό «δεύτερο μέρος» της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όπου άνοιξε μεγάλο μέρος της ατζέντας που απασχολεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε πρώτο πλάνο, η σαφής προσπάθεια να σταματήσει η εσωστρέφεια, που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα με επίκεντρο τον Πάνο Σκουρλέτη, και να βγει «προς τα έξω» η εικόνα συντεταγμένου κόμματος που εστιάζει στην ανασυγκρότησή του και στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. Σε αυτό το πλαίσιο, από την ομιλία του τέως πρωθυπουργού υπάρχουν δύο κομβικά σημεία. Πρώτον, έληξε ουσιαστικά η συζήτηση για εκλογή από τη βάση με τη χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα πως «πρόκειται για μία συζήτηση αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο», προσθέτοντας πως «δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας». Ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα, με σχετική οίηση, πως υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει «τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους». Σε ελεύθερη μετάφραση δεν έχει ανάγκη «νομιμοποίησης» από κάποια κομματική βάση. Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρα στήριξε και πάλι τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος εμφανίστηκε εκ νέου επιθετικός. Κατά πληροφορίες, φέρεται να είπε πως «όποιος δεν με θέλει να το πει». Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να κλείσει το θέμα σημείωσε πως «είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας. Οι επιθέσεις στον γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων» είπε σχετικά, ικανοποιώντας τον αυτήκοο γραμματέα.

Οσοι ασκούν κριτική στα δύο σημεία αναφέρουν πως πρόκειται ουσιαστικά για διπλή «νίκη» της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προκρίνοντας τη νηνεμία από τις δυναμικές ανακατατάξεις, δεν προχώρησε στην «τομή» της εκλογής από τη βάση, όπως έκαναν η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η εκλογή από τη βάση θα δημιουργούσε εξωστρέφεια και θα προσέλκυε νέα μέλη, που είναι αυτή την ώρα και ο μεγάλος στόχος. Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας έδωσε μεγάλη σημασία στις διαδικτυακές πλατφόρμες, κάνοντας λόγο για eΣΥΡΙΖΑ. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο eΣΥΡΙΖΑ. Ενα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του, αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Νέο όνομα

Στο ίδιο πλαίσιο, των απόλυτων ισορροπιών και της διατήρησης του βασικού πολιτικού status quo, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον μετασχηματισμό του κόμματος, λέγοντας πως «η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του». Και εδώ ο κ. Τσίπρας, με εύσχημο τρόπο, σταμάτησε οποιαδήποτε συζήτηση για βαθιές τομές με τη φράση «όχι υπέρβαση», που κατά κάποιους μπορεί να έφταναν ακόμη και σε αλλαγή ονόματος. Από το μενού δεν έλειψε και η αναφορά στο επικοινωνιακό κομμάτι, που είχε γίνει και την Τρίτη, με τον πρόεδρο του κόμματος να σημειώνει πως «το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά εχθρικό και οι αντίπαλοί μας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μας απομονώσουν, να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας, να μας αποκόψουν από τα στρώματα που μας στηρίζουν». Πάντως, οι αναφορές για «νέο ΣΥΡΙΖΑ» δεν έλειψαν, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει πως «δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης». Τέλος, όσον αφορά τα βήματα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενιαίου κέντρου με την «Προοδευτική Συμμαχία», η οποία συνεδριάζει σήμερα, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή. Επιπλέον, από την 1η Οκτωβρίου θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα για την εγγραφή νέων μελών που θα συνοδεύεται από καμπάνια.