Κοινό σχέδιο για πράσινες επενδύσεις

Κοινό σχέδιο για πράσινες επενδύσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι γνωστό και διαρκές. Η είδηση που προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ είναι ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα πραγματοποιηθεί επενδυτικό φόρουμ με Ελληνες και Γερμανούς επενδυτές, το οποίο θα ανοίξουν ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μάλιστα, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη συναντά μεγάλους επενδυτές στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αναλάβει ειδικό ρόλο στο θέμα των ξένων επενδύσεων, αφού, όπως είπε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Βερολίνο, θα ηγηθεί επιχειρηματικής αντιπροσωπείας και φορέων εξωστρέφειας που θα επισκεφθούν την EXPO της Σαγκάης, όπου θα συναντηθεί και με τον Κινέζο πρόεδρο. Οπως σημείωσε, «δεν περιορίζουμε τους ορίζοντές μας στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 στην οποία η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές επενδύσεις, συμφωνήθηκε η εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020-2030. Μίλησαν για τη δυνατότητα να υπάρξει κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης. Επιφορτίστηκαν επίσης οι δύο υπουργοί Οικονομικών να συντονίσουν τα επόμενα βήματα –και τους λοιπούς συναρμόδιους υπουργούς– μέχρι τη διενέργεια του μεγάλου επενδυτικού φόρουμ στις αρχές του επόμενου έτους. Πάντως, η κ. Μέρκελ στις δηλώσεις της έκανε αναφορά στην αλλαγή πλαισίου που χρειάζεται η Ελλάδα για τις επενδύσεις, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης προφανώς γνωρίζει, εξ ου και φέρεται να ανέφερε τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Το προσφυγικό ήταν έτερο θέμα αιχμής, για το οποίο, εξάλλου, χθες το πρωί έγινε χωριστή συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον σύμβουλο της κ. Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για «συναντίληψη» για όσα πρέπει να γίνουν άμεσα, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αλληλεγγύης με τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαΐκής Ενωσης και υπευθυνότητας με την φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας, τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου.

Ιδίως για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές, η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών. Η κ. Μέρκελ στην εισαγωγική τοποθέτησή της έψεξε τη χώρα –και εμμέσως πλην σαφώς την προηγούμενη κυβέρνηση– για ένα ζήτημα στο οποίο παγίως το Βερολίνο θεωρούσε ότι η Αθήνα κινείτο ασύντακτα και με αργούς ρυθμούς: αυτό των επιστροφών προς την Τουρκία. «Και οι δυο μας στηρίζουμε τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας και χαίρομαι που ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας κυβέρνησης είναι να εργαστεί ώστε αυτή η συμφωνία να πάρει σάρκα και οστά. Ηδη χάσαμε πολύ χρόνο χωρίς ο πραγματικός μηχανισμός αυτής της συμφωνίας να έχει τεθεί σε λειτουργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οπως και στο Παρίσι, έτσι και στο Βερολίνο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Παρότι η κ. Μέρκελ δεν ήταν εξίσου ηχηρή με τον κ. Μακρόν στις δηλώσεις της, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή