Το νομοσχέδιο πυροδότησε εντάσεις

Το νομοσχέδιο πυροδότησε εντάσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας, αλλά και τις εντονότατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήδη καταγεγραμμένες από χθες, προωθείται σήμερα προς τελική έγκριση το κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί και άλλες διατάξεις που, σύμφωνα με τα επισπεύδοντα υπουργεία, έχουν επίσης κατεπείγοντα χαρακτήρα. Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ αποχώρησε, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να εκφράσει την τελική της στάση σήμερα, ενώ το ΜέΡΑ25 αρνήθηκε ψήφο – σε μια ασυνήθη και μη προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής κίνηση.

Η επιλογή της κυβέρνησης να συμπεριλάβει και άλλες διατάξεις στο νομοσχέδιο αυτό στάθηκε η αφορμή για την εκδήλωση των εντονότατων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση, αλλά και το προεδρείο της Βουλής, να απορρίπτει όλα τα επικριτικά επιχειρήματα των πολιτικών της αντιπάλων. Αρχικώς ζητήθηκε η απόσυρση όλων των μη σχετικών με το υπουργείο Μεταφορών άρθρων. Στη συνέχεια υποβλήθηκε αίτημα να γίνει παράκαμψη των κατεπειγουσών διαδικασιών ώστε να κληθούν φορείς προς ακρόαση. Παράλληλα καταγγέλθηκε προσωπικά ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ότι είχε «παραπλανήσει» τα κόμματα, όταν προ ημερών –όπως ειπώθηκε σχετικά– είχε κάνει λόγο για ένα κατεπείγον πλην απλό νομοσχέδιο, για θέματα σχετικά με τις άδειες οδήγησης, εξαιτίας των πιεστικών προβλημάτων που έχουν καταγραφεί στον συγκεκριμένο χώρο. Ο κ. Τασούλας, τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες όσο και σε συνεδρίαση άλλης επιτροπής χθες το πρωί, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης ήγειραν τον προαναφερθέντα ισχυρισμό, απήντησε πως η εικόνα είναι διαφορετική εκείνης που παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επικαλούμενος και τα σχετικά πρακτικά, είχε μιλήσει για ένα συγκεκριμένου θέματος κατεπείγον νομοσχέδιο, στο οποίο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να προστεθούν και τροπολογίες. Στην πορεία, όπως σημείωσε, κρίθηκε ορθότερο να συμπεριληφθούν οι τροπολογίες αυτές ως διατάξεις του σχεδίου νόμου, ώστε να συζητηθεί το περιεχόμενό τους τόσο στην επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια. «Είναι μια βελτίωση της πρακτικής», σημείωσε ο κ. Τασούλας, καταδεικνύοντας ότι το περί «παραπλάνησης» επιχείρημα δεν ευσταθεί και πως όλα ήταν εξαρχής γνωστά.

Η αφορμή

Από τη σχετική, έντονη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πάντως, κατέστη σαφές ότι η εν λόγω νομοθετική πρακτική με τα επείγοντα και τα κατεπείγοντα, ή τις «άσχετες» τροπολογίες, θα αποτελεί αφορμή για μετωπικές αντιπαραθέσεις κάθε φορά που θα κάνει την εμφάνισή της. «Δεν συμμερίζομαι το σύνολο των επιφυλάξεων» (που εκφράζει η αντιπολίτευση), σχολίασε σε σχετική ερώτηση της «Κ» ο πρόεδρος της Βουλής, δείχνοντας πάντως ότι δεν μένει εκτός του προβληματισμού του η εικόνα που έχει δημιουργηθεί μέσα στον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης. Εσπευσε στο πλαίσιο αυτό, πάντως, να πει πως τον καλύπτει η πρόσφατη δημόσια διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ότι οι άσχετες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής αποτελούν εξαίρεση και «δεν πρόκειται να γίνουν ο κανόνας».

Κορύφωση της έντασης σημειώθηκε εξ αφορμής του γεγονότος ότι στην αίθουσα συνεδρίασης της επιτροπής παρίστατο και ένα πρόσωπο από τον χώρο των εκπαιδευτών οδηγών αυτοκινήτων που, ενώ αρχικώς και ύστερα από επισημάνσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε ως συνεργάτης του υπουργού, στη συνέχεια δηλώθηκε ότι είναι άτυπος σύμβουλος της πολιτείας ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης. Θέμα ηγέρθη, επίσης, και διότι έλειπε από το κείμενο του νομοθετήματος η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, αν και υπήρχαν διατάξεις αρμοδιότητάς του. Το τυπικό ζήτημα διορθώθηκε με την προσωρινή απόσυρση των διατάξεων και την προαναγγελία επανακατάθεσής τους πλέον ως τροπολογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή