Ρεκόρ τριετίας οι αφίξεις στη Λέσβο

Ρεκόρ τριετίας οι αφίξεις στη Λέσβο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις αφίξεις στη Λέσβο να καταγράφουν ρεκόρ από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, η ανησυχία Αρχών και τοπικών φορέων εντείνεται, ξυπνώντας μνήμες του 2015, όταν το νησί βρισκόταν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ειδικά την Πέμπτη, που έφτασαν στη Σκάλα Συκαμιάς 13 βάρκες με 546 άτομα πολλών εθνικοτήτων, το 40% εκ των οποίων παιδιά, αρκετοί έκαναν λόγο για ενέργεια στα όρια της απόβασης από την τουρκική πλευρά.

Ανακούφιση αποτελεί το έκτακτο μέτρο αποσυμφόρησης με τη μεταφορά 1.000 αιτούντων άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα την ερχόμενη Τρίτη. Ωστόσο, χθες το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας μετρούσε 10.241 αιτούντες άσυλο και η Λέσβος συνολικά πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μένουν σε άλλες δομές φιλοξενίας. Στους διαμένοντες στο ΚΥΤ Μόριας το 73% είναι από το Αφγανιστάν, το 12% από το Κονγκό και το 8% από τη Συρία, ενώ τα παιδιά εκτιμώνται πάνω από 2.500 και οι ανήλικοι ασυνόδευτοι είναι 688.

Για υγειονομική βόμβα κάνει λόγο ο ιατρικός συντονιστής του ΚΕΕΛΠΝΟ Παρασκευάς Μόσχου, ο οποίος δήλωσε στην «Κ» ότι στον καταυλισμό των 10.241 αιτούντων άσυλο, οι 6.000 δεν έχουν προλάβει να περάσουν από ιατρική καταγραφή. Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει μόνο δύο γιατρούς, οι οποίοι δεν επιφορτίζονται μόνο με την ιατρική καταγραφή των νεοεισερχομένων, έχουν να εκδώσουν την κάρτα υγείας στους φιλοξενούμενους, να καταγράψουν τις ευάλωτες περιπτώσεις, που θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα, αλλά και να αντιμετωπίσουν και τα καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά: «Με το πρόγραμμα Philos1 είχαν προσληφθεί 40 γιατροί και μετά τη λήξη των συμβάσεων, στις 19 Αυγούστου, βρισκόμαστε μόνο δύο γιατροί και δύο οδηγοί, οι οποίοι δεν έχουν και ασθενοφόρο να οδηγήσουν! Αυτή τη στιγμή, όλοι είναι εκτεθειμένοι σε λοιμώδη και ψυχιατρικά νοσήματα, αιτούντες άσυλο, εργαζόμενοι, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου».

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας Λέσβου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Θοδωρής Αλεξέλλης, διαπιστώνει στην «Κ» ότι ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων από την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2016), «ενώ τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός ήδη ξεπεράστηκε, με περισσότερες από 3.600 αφίξεις μόνο στη Λέσβο». Οι 546 επιβαίνοντες σε 13 βάρκες την Πέμπτη είναι «η μεγαλύτερη ταυτόχρονη άφιξη εδώ και τρία χρόνια». Ο αριθμός αυτός δεν πλησιάζει βέβαια τα επίπεδα του 2015, προσθέτει, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον ήδη υπάρχοντα υπερσυνωστισμό στα ΚΥΤ, τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και τον μικρό αριθμό αναχωρήσεων, η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. «Πρέπει άμεσα να αρχίσουν να μεταφέρονται άτομα σε κατάλληλα καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα, θέτοντας προτεραιότητα τις ευάλωτες οικογένειες και τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Η Υπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη είναι απαραίτητη στην ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής των Εργαζομένων του ΚΥΤ Μόριας Βασίλης Ντάβας ανέφερε στην «Κ»: «Σε έναν χώρο δυναμικότητας 3.000 ανθρώπων, υπάρχουν πάνω από 10.000. Δεν έχουμε πουθενά χώρο να τους παραλάβουμε και να γίνει η καταγραφή τους». Ας σημειωθεί ότι όλες οι νέες αφίξεις εγκαθίστανται έξω από το ΚΥΤ, στον παρακείμενο καταυλισμό που βρίσκεται στα ελαιοκτήματα. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι δυσανασχετούν επειδή «η αστυνομική δύναμη και παρουσία παραμένει ίδια όταν το ΚΥΤ φιλοξενούσε 4.000 άτομα. Είναι άμεση η αναγκαιότητα ενίσχυσης και ανασχεδιασμού του σχεδίου της αστυνομίας». Ο κ. Ντάβας επεσήμανε και το πρόβλημα της διερμηνείας, καθώς στην υπηρεσία ασύλου δεν υπάρχει σταθερό προσωπικό μεταφραστών, δυσχεραίνοντας την εργασία στην υπηρεσία.

«Πολιτικό» διάβημα στην Αγκυρα

Με ένα ισχυρό «πολιτικό» διάβημα απάντησε η Αθήνα στην Αγκυρα για την απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία τα τελευταία 24ωρα. Ο χαρακτηρισμός «ισχυρό πολιτικό διάβημα» είναι ακριβής, καθώς το διάβημα επέλεξε να κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καλώντας εκτάκτως χθες στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη, προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκερτζιν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας του 2016. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην κοινή δήλωση και δεν έχει αλλάξει πολιτική στο εν λόγω ζήτημα. Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία ενημέρωσε αρμοδίως την Ε.Ε., καθώς πρόκειται για θέμα και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σήμερα στις 11.00 συγκαλείται εκτάκτως ΚΥΣΕΑ «με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή