Αλλαγές για την ηγεσία ΕΥΠ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές σε λειτουργικά ζητήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (EYΠ) προώθησε η κυβέρνηση χθες μέσω τροπολογίας, το περιεχόμενο της οποίας ωστόσο προκάλεσε νέο κύκλο εκρηκτικών αντιδράσεων από πλευράς αντιπολίτευσης, με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να αποχωρούν από τις διαδικασίες. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ύστερα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την τροπολογία υπερψήφισαν οι 150 παρόντες βουλευτές της Ν.Δ., ενώ καταψήφισαν 70 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης.

Εκείνο το οποίο πυροδότησε τις αντιδράσεις και τη νέα μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση είναι η αλλαγή που προβλέπεται μέσω της ρύθμισης αναφορικά με τα προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχει ο διοικητής της ΕΥΠ. Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε ότι για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ «απαιτούνται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα». Η ψηφισθείσα νέα ρύθμιση προβλέπει ότι για τον διορισμό «απαιτείται η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».

Υπερασπιζόμενη την κίνησή της αυτή, η κυβέρνηση έκανε λόγο για παροχή δυνατότητας «επιλογής προσώπου με αυξημένη επαγγελματική εμπειρία». Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου αρχικώς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική συγκρότηση, ώστε να είναι αποτελεσματικό το έργο». Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να θέτει τους όρους, προκειμένου να λειτουργεί η ΕΥΠ υπέρ της εθνικής ασφάλειας και δεν είναι ορθό να αφήνει στην αντιπολίτευση το ζήτημα του καθορισμού των προσόντων ή της επιλογής του προσώπου του διοικητή.

Επιθέσεις

Ούτε η αιτιολογική έκθεση ούτε και οι υπουργικές επισημάνσεις στάθηκαν ικανές να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, που όσο περνούσε η ώρα κλιμακώνονταν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος, που αρχικώς είχε καλέσει την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να φέρει τέτοια διάταξη, μετά την κατάθεση της τροπολογίας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη ρύθμιση», «θεσμική εκτροπή» και «τεράστιο πρωθυπουργικό σκάνδαλο». Σε νέα του παρέμβαση, επίσης, λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης κατέθεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας με το πρωτότυπο συμπληρωματικό αίτημα η διεξαγωγή της ψηφοφορίας να γινόταν είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα. «Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον, δεν μπορεί να αναβληθεί η ψηφοφορία», έκλεισε αμέσως το παράξενο ζήτημα ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) υποστήριξε πως για κρίσιμα θέματα, όπως αυτά που αφορούν την ΕΥΠ, θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση πριν προωθηθούν ρυθμίσεις. «Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, υστερεί στο θέμα της συνεννόησης», είπε και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συνεδρίαση.

«Η διαδικασία με τις άσχετες, εκπρόθεσμες και “φωτογραφικές” τροπολογίες είναι απαράδεκτη», είπε εκ μέρους του ΚΚΕ η κ. Διαμάντω Μανωλάκου. Εντονα επικριτικός ήταν στην παρέμβασή του και ο πρόεδρος της Ε.Λ. Κυρ. Βελόπουλος, όπως επίσης και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

«Χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός στη δημοκρατία και στην εθνική ασφάλεια», σχολίασε –κυρίως την ένταση των αντιδράσεων– ο κ. Γεραπετρίτης, με τον κ. Μ. Βορίδη να σημειώνει ότι η αντιπολίτευση θέλει να πλήξει εκ των προτέρων μια κυβερνητική επιλογή.

Με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται το πεδίο συνεργασίας της ΕΥΠ με φορείς όπως δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις κ.ά., παρέχεται η δυνατότητα στον διοικητή της υπηρεσίας «να συστήνει ομάδες εργασίας χωρίς αμοιβή των μελών τους» για την παρακολούθηση της εξέλιξης των συνεργασιών αυτών, των οποίων το απόρρητο περιεχόμενο προστατεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή