Κ. Χατζηδάκης στην «Κ»: Θέλουμε τη ΔΕΗ ελκυστική στους ιδιώτες

Κ. Χατζηδάκης στην «Κ»: Θέλουμε τη ΔΕΗ ελκυστική στους ιδιώτες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το Δημόσιο και πιο ενεργό εμπλοκή ιδιωτών στη ΔΕΗ προαναγγέλλει με συνέντευξή του στη «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στον Οκτώβριο, το οποίο θα απαλλάξει τη ΔΕΗ από τις δουλείες και τους περιορισμούς που έχουν οι ΔΕΚΟ (προμήθειες, ταχύτητα προσλήψεων κ.λπ.) για να μπορεί να λειτουργεί ως εισηγμένη εταιρεία και εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό. «Η ΔΕΗ είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα ανοικτή στον ανταγωνισμό. Δεν μπορεί να λειτουργεί διοικητικά και ρυθμιστικά όπως λειτουργούν π.χ. οι αστικές συγκοινωνίες», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης περιγράφει επίσης το σχέδιο για είσοδο, μεσοπρόθεσμα, ιδιωτών επενδυτών στη ΔΕΗ, αλλά και τη συνεργασία της με τρίτους για την επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Βεβαίως και με τα μέτρα διάσωσης και εξυγίανσης που παρουσιάσαμε για τη ΔΕΗ, επιδιώκουμε, πέρα από το να την κρατήσουμε όρθια, να την καταστήσουμε ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές», τονίζει, ενώ, σε ό,τι αφορά τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή, σημειώνει ότι η υιοθέτηση του προγράμματος εξυγίανσης και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα τις διασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια, τα οποία θα τις επιτρέψουν «είτε μόνη της είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ».

Τέλος, με νόμο  που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο, προχωρά και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Θα προβλέπει τη συνολική ιδιωτικοποίηση του δικτύου λιανικής στο φυσικό αέριο, έναντι του 14% που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, και ξεχωριστή πώληση της εμπορίας και της ΕΠΑ Αττικής.

  • Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή