Ανάπτυξη και επενδύσεις, οι βασικοί άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ανάπτυξη και επενδύσεις, οι βασικοί άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανάπτυξη για όλους» θα είναι το σύνθημα της φετινής, πρώτης εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το οποίο προϊδεάζει για θετικό αφήγημα, καθώς και για μια πρώτη αποτίμηση των δύο μηνών διακυβέρνησης της Ν.Δ., χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται και νέες εξαγγελίες (ειδικά σε ό,τι αφορά το τουριστικό πακέτο). Το τελικό μείγμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των παραγωγικών φορέων το ερχόμενο Σάββατο δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί, φαίνεται, ωστόσο, ότι η βασική κατεύθυνση θα κινείται γύρω από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αύριο ή την Πέμπτη τίθεται σε διαβούλευση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της ΚΥΑ που απλουστεύει τις διαδικασίες για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για κινήσεις που στρώνουν το «χαλί» για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι και το βήμα για μια πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, για όσα δρομολογούνται άμεσα, αλλά και για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης με έμφαση στις επενδύσεις. Στις προτεραιότητες αυτές αναφέρθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάπτυξη και επενδύσεις, οι βασικοί άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ-1

Βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι κοινωνικοί εταίροι να είναι «συνεργάτες και συνέταιροι στην ανάπτυξη της χώρας».

«Αναμένω συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για την ανάπτυξη, γιατί αυτή και μόνο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια πραγματικά αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό είναι το “κλειδί” για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, αλλά και ο μόνος δρόμος για την ευημερία όλων των πολιτών παντού στη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ έδωσε έμφαση στη βούλησή του οι κοινωνικοί εταίροι να είναι «συνεργάτες και συνεταίροι στην ανάπτυξη της χώρας». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά σε όσα ήδη συμβαίνουν, όπως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, αλλά και «τα πολύ θετικά στοιχεία που είχαμε στο μέτωπο της αύξησης της απασχόλησης τον μήνα Αύγουστο και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους δύο μήνες», ενώ αναφέρθηκε και στα θετικά νέα στο μέτωπο των επενδύσεων με παράδειγμα τις εξελίξεις που αφορούν το Ελληνικό, την κατάθεση του νέου master plan της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά και μίλησε για εξαγγελίες «μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα μας». Και ενώ το τελικό μείγμα των εξαγγελιών τελεί υπό διαμόρφωση σε συνεχή συνεννόηση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο για το σχετικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, εδώ και εβδομάδες εξετάζεται η αναγγελία φοροελαφρύνσεων που θα αφορούν το τουριστικό πακέτο (ΦΠΑ και όχι μόνο).

Συνδετικός κρίκος

Καθήκοντα προϊσταμένου στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης (επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος) ανέλαβε με απόφαση του πρωθυπουργού ο οικονομολόγος – αναλυτής Αλέξης Πατέλης. Ο κ. Πατέλης, ο οποίος, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα συμβουλεύει τον κ. Μητσοτάκη για θέματα οικονομικής πολιτικής και θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του με επιβλέποντα καθηγητή τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι. Διαθέτει, επίσης, μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το ίδιο πανεπιστήμιο και πτυχίο στα Οικονομικά και στα Μαθηματικά από το Sussex University του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα τελευταία 27 χρόνια εργάζεται ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή