Η «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν

Η «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Αγκυρα ότι οι εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα, απέστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την επιλογή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φωτογραφηθεί στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από έναν χάρτη στον οποίο απεικονίζονται οι επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, γνωστές ευρύτερα με την ονομασία «γαλάζια πατρίδα».

Ο κ. Ερντογάν στάθηκε για να υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών, μπροστά από έναν χάρτη ο οποίος δεν απεικονίζει τις επίσημες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας, αλλά τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που εκπορεύονται κατά κύριο λόγο από τις ένοπλες δυνάμεις και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Σε αυτόν τον χάρτη, το Αιγαίο παρουσιάζεται διχοτομημένο με τις θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας να προσδιορίζονται με βάση τη μέση γραμμή ανάμεσα στην Ανατολία και την ηπειρωτική Ελλάδα. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και για τον υπολογισμό των ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία εμφανίζεται να συνορεύει (θαλάσσια) με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, με τρόπο ο οποίος αφαιρεί οποιαδήποτε επήρεια όχι μόνο του Καστελλόριζου, αλλά και της Κύπρου. Ο χάρτης αυτός φτάνει ακόμη και στα νότια της Κρήτης, καθώς με βάση αυτή τη μαξιμαλιστική εκδοχή, το ελληνικό νησί δεν έχει παρά περιορισμένη επήρεια, ευρισκόμενο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Επιπλέον και χθες, η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις χωρίς πυρά σε περιοχή στα νότια του Καστελλόριζου (959/19).

«Τα σύνορα των κρατών και τα όρια των ζωνών, των περιοχών που οι χώρες ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες, δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας σε όποιο υπουργείο του αρέσει, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Και εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν νομίζω ότι μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον φωτογραφίες», ανέφερε χαρακτηριστικά (ρ/σ Alpha 98,9) ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι πρόκειται για εικόνα που τον λυπεί. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «οι παραβατικές ενέργειες απλώς εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη». Ο υπουργός παρέπεμψε, εμμέσως πλην σαφώς, και σε μια παλαιότερη φράση που είχε χρησιμοποιήσει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο τέως βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, λέγοντας ότι «οι απόψεις της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα, είναι η μειοψηφία του ενός στην παγκόσμια κοινότητα». Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμα ότι «απομονώνεται η Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι προϋπόθεση της σταθερότητας είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όπως ισχύει, όχι όπως μπορεί να το ερμηνεύσει ο οποιοσδήποτε, ζωγραφίζοντας ελεύθερα ως να πρόκειται για πίνακα νεοσουρεαλισμού».

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία «λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής» κάτι που, όπως είπε, δεν βοηθάει καθόλου τη γειτονική χώρα. «Πάντως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», επισήμανε, καταγγέλλοντας παράλληλα την τουρκική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφορικά με τις απειλές για το Καστελλόριζο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «ουδείς έχει δικαίωμα να εκχωρήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ουδείς. Διαχρονικά ουδείς. Κατά συνέπεια αντιδρούμε με νηφαλιότητα πάντοτε, αλλά είναι καλό αυτό να μην παρεξηγείται. Το ότι εμείς δεν φερόμαστε σαν βαλκανικός ταραξίας δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας δικαιώματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή