ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Επτά συλλήψεις ύποπτων τζιχαντιστών μέσα σε τρία χρόνια στην Ελλάδα

m-chrysocho-dis-epta-syllipseis-ypopton-tzichantiston-mesa-se-tria-chronia-stin-ellada-2335630

Στην αποκάλυψη την τελευταία τριετία (2017-2019) έχουν γίνει στην χώρα μας 7 συνολικά συλλήψεις ατόμων που χαρακτηρίζονται ύποπτοι για τζιχαντιστική δράση, προχώρησε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. 

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Βελόπουλος ζητούσε να ενημερωθεί η Βουλή «τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να κλείσουν οι πύλες εισόδου από τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο», και «πόσους μαχητές του ISIS έχουν εντοπιστεί εντός της ελληνικής επικράτειας και σε ποια μέτρα έχει προβεί το υπουργείο εναντίον τους».

Ο υπουργός, στο έγγραφό του, αναφέρει  χαρακτηριστικά: «Kατά το χρονικό διάστημα ετών 2017 – 2019 (έως 14-08-2019) έχουν συλληφθεί, είτε δυνάμει ευρωπαϊκών και διεθνών ενταλμάτων σύλληψης είτε επειδή προέκυψε προανακριτικά εμπλοκή τους στις ανωτέρω περιγραφόμενες δραστηριότητες, συνολικά επτά (7) αλλοδαποί»

Σε άλλο σημείο, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει πως δίνονται κατευθύνσεις στους αστυνομικούς των περιφερειακών Υπηρεσιών και ειδικότερα αυτών της «πρώτης γραμμής» για τη διενέργεια μεθοδικών ελέγχων, τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών.

«Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εντοπισμό ύποπτων εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων, αναλύουν και αξιολογούν οποιαδήποτε πληροφορία περιέλθει σε γνώση του σχετική με τη δράση εξτρεμιστών-ισλαμιστών και διεξάγουν επισταμένους ελέγχους στα άτομα που διέρχονται από τις ζώνες ευθύνης τους» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Επιπλέον, πραγματοποιούνται σχετικές εκπαιδεύσεις του αστυνομικού προσωπικού και ιδίως σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στο βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό ύποπτων ατόμων και δραστηριοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.