Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ εγκρίθηκαν χθες από την εθνική αντιπροσωπεία δύο τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής, οι οποίες αφορούν αφενός την κατά ένα μέλος αύξηση του αριθμού των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων και αφετέρου την πρόβλεψη διαδικασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (αρμοδιότητα Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας) στο πλαίσιο επιλογής διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, βάσει προσφάτως ψηφισθέντος νόμου. Επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της σύνθεσης της διάσκεψης, η προσθήκη ενός νέου μέλους κρίθηκε αναγκαία από την πλειοψηφία, καθώς στη σημερινή εξακομματική Βουλή υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (12-12), με τις αποφάσεις όπου υπάρχει ισοψηφία να λαμβάνονται με τη («διπλή») ψήφο του προέδρου του σώματος. «Οπως και ο προηγούμενος πρόεδρος έτσι και ο σημερινός δεν θα αποδεχόταν ποτέ να κάνει χρήση του δικαιώματος της διπλής ψήφου για να ληφθεί μια απόφαση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ι. Τραγάκης (Ν.Δ.), αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη επιλογή, η οποία συνάντησε την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ (επ’ αυτής της αλλαγής ψήφισε θετικά), αλλά και τις ενστάσεις ή και τη διαφωνία των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που, εγείροντας ευρύτερα θέματα λειτουργίας της Βουλής, μίλησαν για την αναγκαιότητα εξεύρεσης συναινέσεων και όχι επιβολής της θέσης από την εκάστοτε πλειοψηφία.

Οι συσχετισμοί άλλαξαν και οι διαφωνίες έγιναν περισσότερες όσον αφορά τη διάταξη για την «εμπλοκή» της Βουλής στο ζήτημα της επιλογής διοικητή της Αρχής Διαφάνειας. Θετική ψήφο έδωσε μόνο η Ν.Δ., «παρών» επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό –σχεδόν όπως προηγουμένως– ότι οι κυβερνώσες πλειοψηφίες επιχειρούν να αποκτήσουν «άλλοθι κοινοβουλευτικής κάλυψης», επιβάλλοντας ουσιαστικά τις κυβερνητικές αποφάσεις στη Βουλή, μέσω των κάθε φορά πλειοψηφιών. «Διαφωνούμε απολύτως με τη λογική της κυβέρνησης, η οποία επιβάλλεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ). «Η εκάστοτε κυβέρνηση διορίζει όποιους θέλει, και έχοντας μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δημιουργεί μια αυταπάτη στον κόσμο, ότι αποφασίζει η Βουλή», ανέφερε ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ). «Να μη χρησιμοποιείται η επιτροπή σαν μέσο δημιουργίας εντυπώσεων στους πολίτες μιας επίπλαστης δημοκρατικής συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων», σχολίασε η κ. Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή