Πυρηνικά όπλα θέλει ο Ερντογάν

Πυρηνικά όπλα θέλει ο Ερντογάν

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόκτηση πυρηνικών πυραύλων αξίωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας την υψηλών τόνων ρητορική του προς κάθε κατεύθυνση. «Ορισμένοι έχουν πυρηνικούς πυραύλους. Αλλά μας λένε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στα δικά μου χέρια; Δεν το δέχομαι αυτό», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σεβάστεια. Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν», για να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει καμία ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που να μην έχει», και άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία δικαιούται την ίδια προστασία που έχει και το Ισραήλ. «Εχουμε εδώ κοντά το Ισραήλ, είμαστε σχεδόν γείτονες. Φοβίζουν (σ.σ.: οι Ισραηλινοί τις άλλες χώρες) κατέχοντάς τους. Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια επίσκεψή του σε έναν «πρώην ηγέτη», το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε, που επιδίωξε να αποκτήσει τόσους πυρηνικούς πυραύλους όσους έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Τουρκία υπέγραψε το 1980 τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων και το 1996 τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές για οποιονδήποτε λόγο.

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο η διαφαινόμενη αδυναμία να υπάρξει συμφωνία στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς του Κυπριακού ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά επέβαλε την παραμονή της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί. Η κ. Λουτ είδε χθες για τέταρτη συνεχόμενη φορά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Tουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και, όπως όλα δείχνουν, σήμερα οι επαφές θα επαναληφθούν. Σκόπελος είναι το εύρος της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στο ενιαίο κράτος που θα προκύψει ύστερα από πιθανή λύση.

Παράλληλα, η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε άλλο ένα βήμα στη συζήτηση για την αξιοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στον κυπριακό Τύπο, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε στις 9 Αυγούστου στον κ. Ακιντζί έναν μεσεγγυητικό λογαριασμό ειδικού σκοπού (escrow account) όπου θα κατατίθενται τα ποσά που αναλογούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά υπό κάποιες προϋποθέσεις. Η προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Αναστασιάδης είναι η αναγνώριση των ορίων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) από την Αγκυρα. Επανέλαβε, εξάλλου, την αρνητική απάντηση της Λευκωσίας έναντι της πρότασης για τη σύσταση επιτροπής που θα διαχειρίζεται τα ενεργειακά στην Κύπρο, όπως αυτή είχε κατατεθεί από τον κ. Ακιντζί. Στη Λευκωσία εκτιμάται ότι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Ακιντζί έγινε δεκτή θετικά, ωστόσο την τελική απόφαση σε αυτά τα ζητήματα λαμβάνει, ως συνήθως, η Αγκυρα.

Δύο NAVTEX

Πέρα πάντως από τους όρους αναφοράς, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό καθίστανται δυσχερείς και για λόγους πρακτικούς, κυρίως λόγω της τουρκικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ με δύο πλωτά γεωτρύπανα και ένα σεισμογραφικό. Στην Αθήνα παρακολουθείται η τουρκική δραστηριότητα και το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στις δύο NAVTEX που έχει εκδώσει η Αγκυρα για ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα (9 έως 13 Σεπτεμβρίου), βάσει των οποίων δεσμεύονται περιοχές νότια του Καστελλόριζου αλλά και δυτικά, για τη διεξαγωγή ναυτικών γυμνασίων. Η ταυτόχρονη δέσμευση περιοχών δεν αποτελεί μια καινοφανή πρακτική, ωστόσο, με δεδομένη τη διαρκή ένταση που προσπαθεί να συντηρεί η Aγκυρα με κάθε αφορμή, στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει η συνήθης επιφύλαξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή