Το «masterplan» για το μεταναστευτικό

Το «masterplan» για το μεταναστευτικό

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο τρίμηνο έως και το τέλος Αυγούστου, οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές στα νησιά παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 114% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσου. 

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων σε εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ΚΥΣΕΑ. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός κεντρικού σχεδίου “masterplan”, που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα, με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα».

Αποφασίστηκε να καθοριστούν στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων τα οποία θα λειτουργούν ως πρόσωπα- σύνδεσμοι και θα βρίσκονται σε καθημερινή επαφή προκειμένου να διαχειρίζονται όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστούν τα νομικά κενά που υπάρχουν ανάμεσα στις δράσεις και τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργείου για το μεταναστευτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, στη σύσκεψη, εκτός από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιο Κοντογεώργη, συμμετείχαν εκπρόσωποι δέκα ακόμα υπουργείων που εμπλέκονται στο θέμα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επίσης το ζήτημα της πληρέστερης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μην βρίσκονται οι πολίτες προ εκπλήξεων, οι οποίες βέβαια στη συνέχεια δημιουργούν καχυποψία και φέρνουν έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας που πρόκειται να δημιουργηθούν, αλλά και τις ενέργειες για την ένταξη των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στη Νέα Καβάλα, τη Φθιώτιδα και την Κορινθία, όπου μεταφέρονται αιτούντες άσυλο που μετακινούνται από τα νησιά.

Την ίδια στιγμή, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται στα νησιά, καθώς 199 άτομα έφθασαν το τελευταίο 24ωρο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με χθεσινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν για άλλη μια φορά πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στα νησιά όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι «περίπου 24.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη».

Καθώς οι αφίξεις από τη θάλασσα έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2016, οι ομάδες παιδιατρικής ψυχικής υγείας των ΓΧΣ στη Λέσβο αντιμετωπίζουν πολλά περιστατικά: «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 73 παιδιά παραπέμφθηκαν στις ομάδες μας: τα τρία είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και 17 είχαν αυτοτραυματιστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή