Με κριτική στην Ε.Ε. στο φόρουμ Ambrosetti ο κ. Αλ. Τσίπρας

Με κριτική στην Ε.Ε. στο φόρουμ Ambrosetti ο κ. Αλ. Τσίπρας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διατηρήσει «ευρωπαϊκό προφίλ» και να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με πολιτικούς στη Γηραιά Ηπειρο επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση και αναπόφευκτα το εύρος των επαφών στο εξωτερικό περιορίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, ο τέως πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στην Ιταλία, όπου θα συμμετάσχει στο ετήσιο φόρουμ του think tank European House – Ambrosetti στο Τσερνόμπιο. Σήμερα το πρωί αναμένεται να μιλήσει στην ειδική συνεδρία για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης, με τίτλο «The agenda to change Europe». 

Τα σημεία που έχουν γίνει γνωστά από την ομιλία του αποτυπώνουν και την πρόθεση του τέως πρωθυπουργού να πιάσει το νήμα, όντας πλέον στην αντιπολίτευση, από εκεί που το είχε αφήσει ως πρωθυπουργός, εμμένοντας στη «δημιουργική κριτική» έναντι του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σταθερή προσήλωση στις «προοδευτικές λύσεις και συνεργασίες». Συνεπώς, κατά πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί στην υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, «εκφάνσεις της οποίας αποτελούν το Brexit, η άνοδος της Ακροδεξιάς και η εθνική περιχαράκωση στον ευρωπαϊκό διάλογο».

Ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει λύσεις σε κρίσεις που ταλάνισαν την ήπειρο την τελευταία δεκαετία σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας, ενώ θα μιλήσει και για «δημοκρατικό έλλειμμα» που χαρακτηρίζει τους θεσμούς της. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει κριτική και στον νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό, που «ενσωματώνει, υποθάλπει ή ανέχεται τον εθνικισμό, ενώ περιφρονεί τις ανάγκες και ανησυχίες των λαϊκών στρωμάτων». Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ.Τσίπρας αναμένεται να έχει σειρά επαφών, καθώς θα είναι παρόντες, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, Ρομάνο Πρόντι και Μάριο Μόντι, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος πρόεδρος κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Φρανς Τίμερμανς.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τονίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ θα αναφερθεί και στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Ως επιστέγασμα θα πει πως αυτό που απαιτείται τη σημερινή εποχή είναι κυβερνήσεις που «έχουν το θάρρος να προβαίνουν σε προοδευτικές λύσεις εντός της Ε.Ε.», ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι προφανές ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν θέλει να «απομονωθεί» από την Ευρώπη επειδή δεν έχει πλέον την εξουσία και σχεδιάζει να κρατήσει επαφές με τις ηγεσίες ευρωπαϊκών κομμάτων. Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, θεωρούν πως ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός «ανέπτυξε μια δυναμική» την οποία και επιβάλλεται να κρατήσει. Ως εκ τούτου, εντός του φθινοπώρου αναμένονται και άλλες ευρωπαϊκές παρουσίες σε διεθνή φόρα και συζητήσεις. Εντός των τειχών, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την προετοιμασία του για τη ΔΕΘ, την επόμενη εβδομάδα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή και αυριανή παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή