Κυρ. Μητσοτάκης: Η μείωση των πλεονασμάτων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι

Κυρ. Μητσοτάκης: Η μείωση των πλεονασμάτων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι

10' 11" χρόνος ανάγνωσης

«Δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή Τύπου της 84ης ΔΕΘ, με την οποία έκλεισε και την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης»

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. «Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει», σημείωσε.

     

Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και επισήμανε πως «εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί». 

«Ηδη στο τραπέζι τα πλεονάσματα»

Σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι προσβάλει τη μνήμη των πολιτών, διότι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και σημείωσε ότι είναι απολύτως συνεπής σε ότι είχε πει προεκλογικά πως «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία».

     

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα» είπε. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος αυτόματα πιο βιώσιμο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διευκρίνισε: «Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα».

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ τόνισε: «Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά». Πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση». 

Κυρ. Μητσοτάκης: Η μείωση των πλεονασμάτων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι-1

«Δεν συνδέουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με τον εκλογικό νόμο»

Ερωτηθείς σχετικά με τα ζητήματα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και της ψήφου των αποδήμων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα. Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου».

Τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας. Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, δήλωσε ακόμη, αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρης κάλπης προκειμένου να «κάψει» την μια αναμέτρηση που προβλέπεται να γίνει με απλή αναλογική. Σε αυτό το σημείο, σχολίασε καυστικά και τις πρόσφατες σχετικές αναφορές του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια». Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής.

«Πρόθεσή μου να συναντηθώ με τον Ερντογάν»

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών.

Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό. Υπογράμμισε, επίσης, ότι και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό.

«Από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος»

Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση. Με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους», συμπλήρωσε. 

Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής, ανέφερε ακόμη και τόνισε ότι «συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Κυρ. Μητσοτάκης: Η μείωση των πλεονασμάτων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι-2

«Δεν θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών»

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την επιβολή των capital controls στη χώρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα έχει κριθεί πολιτικά. «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών οι πολίτες θέλουν να κοιτάξουμε μπροστά. Αυτό που έγινε το 2015 έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι να επιστρέψω σε ένα παρελθόν που ήταν εξαιρετικά επώδυνο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση αυτή θα είναι μία ανεξάρτητη απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν ξεχνάμε αυτά που έγιναν αλλά ταυτόχρονα το αποτέλεσμα αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης να προχωρήσουμε τολμηρά στο μέλλον».

«Δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν καταργήθηκε κανένα άσυλο αλλά καταργήθηκε η παραβατικότητα και η ανομία που κρύβεται πίσω από το άσυλο, καθώς η κυβέρνηση έδωσε στην αστυνομία την δυνατότητα να παρεμβαίνει. «Καλά κάναμε και καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας και τη παραβατικότητας χωρίς αστερίσκους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι το μέτρο βρίσκει θετική απήχηση στους πολίτες.

Ακαιρη η συζήτηση για τον ΠτΔ

Για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Κάθε πράγμα στον καιρό του, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία των Πρεσπών 

 Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν, είπε Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα», πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και «να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία». Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, συμπλήρωσε. 

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται»

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «Θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρείχε διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά». Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου, συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε: «Εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους».

Κυρ. Μητσοτάκης: Η μείωση των πλεονασμάτων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι-3

Για τη ΔΕΗ

«Κληρονομήσαμε μία ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. Κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι για την ΔΕΗ ότι οδεύει προς την χρεοκοπία και ναι είναι ενδεχομένως ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα; Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη Δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός.

Για το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο τολμηρό στο οποίο θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση. Είναι ισορροπημένο». «Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ μόνο αμυντικά ως ένα πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστώ. Είναι μία ΔΕΗ που πρέπει να εξυγιάνουμε αλλά και ως μπροστάρη στην προσπάθεια της χώρας να κερδίσει το μέλλον και να μπει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΔΕΗ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας», ανέφερε ακόμη.

Προσφυγικό

Γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων. Τόνισε δε, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Πρόσθεσε ότι «δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα».

«Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών», επισήμανε ακόμη.

Πλήρως έτοιμο στο τέλος του έτους το «112»

Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, συμπλήρωσε. Σχετικα με τον Ποινικό Κώδικα, σημείωσε: Θέλουμε να έχουν ψηφιστεί οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η μείωση των πλεονασμάτων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι-4

«Θα δω την ταινία του Γαβρά»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικες στην αίθουσα», που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, αν και την χαρακτήρισε επαρκώς μονομερή και προέτρεψε τους πολίτες που θα τη δουν να διαβάσουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την περίοδο εκείνη. Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για την περίοδο εκείνη.

Προσλήψεις

Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές, τόνισε ο ακόμη πρωθυπουργός  για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.  «Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα», πρόσθεσε.