Ν.Δ.: Η μεσαία τάξη στο προσκήνιο

Ν.Δ.: Η μεσαία τάξη στο προσκήνιο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης, γιατί η μεσαία τάξη ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά που στήριξε την ελληνική κοινωνία. Η Ν.Δ. θα στηρίξει και θα εκφράσει πολιτικά τη μεσαία τάξη», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. στον «Ελληνικό Κόσμο» λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και είναι τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης της μεσαίας τάξης αυτά που δίνουν το στίγμα της πρώτης του εμφάνισης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σε αυτά εστιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και στο κοινωνικό πρόσημο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν με στόχο τις καλά αμειβόμενες (και πλήρους απασχόλησης) θέσεις εργασίας, αποτιμώντας την τριήμερη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν –σε συνδυασμό με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ήδη υλοποιήθηκε και την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων– αφορούν κατεξοχήν τη μεσαία τάξη και τον κόσμο της εργασίας, την ώρα που από το Μαξίμου έλεγαν ότι καταρρίπτονται τα αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προεκλογικά κραύγαζε για την επέλαση των «ακροδεξιών» και του νεοφιλελευθερισμού.

«Το σχέδιο ανόρθωσης της μεσαίας τάξης τίθεται άμεσα σε εφαρμογή», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης και αφορούν τα νοικοκυριά, τους αγρότες, την αγορά ακινήτων, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τους συνταξιούχους: ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που, όπως είπε, καταβλήθηκε ως προεκλογικός «μποναμάς» –θα καταβληθεί στο τέλος του 2020– ενώ τόνισε ότι η προστασία των συνταξιούχων θα πάρει πιο «θεσμική και μόνιμη μορφή». Ακόμη, εστίαζαν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων σχετικά με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που μπαίνουν άμεσα σε τροχιά. «Η μεσαία τάξη είναι όλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που θα δει μείωση στους φόρους που πληρώνει από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, αλλά και μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Αlpha TV), την ώρα που η κυβέρνηση υπογραμμίζει τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9% από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Την ίδια ώρα, έμφαση δίνει το Μαξίμου και στα εργασιακά, τομέα που, όπως σημείωνε κυβερνητικός παράγων, «δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σκοπεύουμε να του το χαρίσουμε». Τη στόχευση αυτή είχαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού με στόχο την αύξηση των κινήτρων για την πλήρη απασχόληση (σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες από την 1η Ιουλίου του 2020, μέτρο που θα αφορά μόνο τους μισθωτούς της πλήρους απασχόλησης), αλλά και την άμεση θέσπιση προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολουμένων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση.

Στην επιστροφή στην κανονικότητα και μέσω της εξάντλησης της τετραετίας έδειξε την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης, διαψεύδοντας τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το 2021 με το σκεπτικό ότι η χώρα εισέρχεται σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και δεν έχει νόημα να συζητεί ήδη για τις επόμενες εκλογές. Εξάλλου, ήδη θα προσπεράσει τον όποιο σκόπελο θα δημιουργούσε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης θα προχωρήσει στην εκλογή με 151 βουλευτές. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνδέσει τη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο με αυτήν της συνταγματικής αναθεώρησης και εμμέσως πλην σαφώς, έριξε το γάντι στο ΚΙΝΑΛ διαμηνύοντας ότι η κάλπη της απλής αναλογικής θα είναι «διπλή κάλπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή