Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εθνική κωφών γυναικών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εθνική κωφών γυναικών

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λούμπλιν της Πολωνίας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Αποδείξατε ότι η δύναμη της Ελληνικής Ψυχής, η οποία ξέρει να υπερβαίνει τα κάθε είδους φυσικά ή άλλα εμπόδια, επιτρέπει στην Ελλάδα να ξεπερνάει τα σύνορά της και ν’ ακτινοβολεί, ποικιλοτρόπως, παγκοσμίως,» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην Αθηνά Ζέρβα και τις αθλήτριές της, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του γγΑθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, του προέδρου της ΕΟΑΚ, Ιωσήφ Σταυρακάκη, του τεχνικού διευθυντή της εθνικής, Γιώργου Καλαφατάκη και της ομοσπονδιακής προπονήτριας, Αθηνάς Ζέρβα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρέδωσε στις παίκτριες και τα μέλη του τεχνικού τιμ ένα αναμνηστικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τόνισε κατά την ομιλία του προς τις Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες: «Η σημερινή μας συνάντηση μου παρέχει την ευκαιρία να σας αποδώσω, εκ μέρους της Πολιτείας, αυτό που σας αναλογεί, όχι μόνο σ’ επίπεδο αθλητικών επιδόσεων αλλά, κυρίως, σ’ επίπεδο υποδείγματος ζωής, το οποίο εκπροσωπείτε για την Κοινωνία μας γενικότερα και, ιδίως, για την Νέα Γενιά.

Ξεκινώ από τις επιδόσεις σας: Αποτελεί μέγιστη τιμή για την Χώρα μας η παγκόσμια επιτυχία σας στο Lublin της Πολωνίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εκεί, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, κατακτήσατε το Χρυσό Μετάλλιο Καλαθοσφαίρισης. Με τον τρόπο αυτόν καταδείξατε τις απεριόριστες δυνατότητες του Ελληνικού Αθλητισμού γενικότερα, σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι, όπως είπα, το υπόδειγμα ζωής το οποίο μας προσφέρετε, μεσ’ από το ταλέντο σας και την δύναμη της ψυχής σας.

Αποδείξατε ότι η δύναμη της Ελληνικής Ψυχής, η οποία ξέρει να υπερβαίνει τα κάθε είδους φυσικά ή άλλα εμπόδια, επιτρέπει στην Ελλάδα να ξεπερνάει τα σύνορά της και ν’ ακτινοβολεί, ποικιλοτρόπως, παγκοσμίως. Για μιαν ακόμη φορά σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρω, ευχόμενος καλή δύναμη και καλή συνέχεια».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εστίασε στη συνέπεια που δείχνει με τις επιτυχίες η εθνική μπάσκετ κωφών γυναικών, υπογραμμίζοντας πως λειτουργεί ως πρότυπο σε μία περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται πρότυπα «για να πάρει μπροστά και να δημιουργήσει». Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε κατά την ομιλία του προς τις Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, μας δίνετε μεγάλη χαρά που μας δέχεσθε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, και τιμάτε ένα από τα πιο υγιή τμήματα του ελληνικού αθλητισμού. Τυγχάνει να τους γνωρίζω από κοντά, να έχω ζήσει σε ένα βαθμό την αγωνία, το πάθος, αλλά – κυρίως – τη συνέπεια. Τη συνέπεια που δείχνουν όλοι και όλες που φορούν το εθνόσημο στο πέτο τους. Δεν έχω παρά να πω ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ εκ μέρους του Υπουργείου Αθλητισμού, σε συνεργασία και με τον κ. Μαυρωτά, Γενικό Γραμματέα. Ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ γιατί τιμάτε την Ελλάδα, τιμάτε τον Αθλητισμό και μας έχετε κάνει όλους υπερήφανους.

Ξέρω, και ξέρουμε πολύ καλά, ότι η Πολιτεία δεν έχει συμπαρασταθεί, όπως θα έπρεπε, μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχουμε καλύψει, ίσως, και βασικές σας ανάγκες. Το γνωρίζουμε καλά. Όμως, είμαστε εδώ, πρώτα απ’ όλα για να γνωρίζουμε τις εκκρεμότητες, τις ασυνέπειες και να βάζουμε μαζί τους στόχους και να πετυχαίνουμε τους στόχους αυτούς. Άλλωστε εσείς το διδάσκετε με την πορεία σας, με την προσπάθειά σας και την επιτυχία σας.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα και η νέα γενιά χρειάζεται πρότυπα για να πάρει μπροστά και να ξεκινήσει να δημιουργεί, όπως πολύ σωστά είπε ο αξιότιμος κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα εσείς λειτουργείτε ως πρότυπο. Ως πρότυπο σε νέους ανθρώπους οι οποίοι ‘χαμένοι’ μέσα στη μετριότητα πιστεύουν ότι τίποτα δεν κατακτιέται, τίποτα δεν μπορεί να γίνει, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί διαφορετικό απ’αυτό που φαίνεται ότι έχει χαραχθεί και ακολουθούν σχεδόν τυφλά και ζαλισμένα. Όμως, τελικά, τους ξυπνάτε εσείς με έναν μοναδικό, ιδιαίτερο τρόπο. Τους δίνετε ένα μήνυμα: Ότι όταν πιστέψεις στις δυνάμεις σου, αγνοώντας τα μικροπροβλήματα ή τις αδυναμίες που έχεις, αλλά βάζοντας ένα στόχο, δουλεύοντας ομαδικά και, φυσικά, εμπνεόμενοι από την Ελλάδα και τα μηνύματα που φέρει η χώρα μας και η ιστορία μας, πετυχαίνετε στόχους παγκοσμίως.

Γι’ αυτό, λοιπόν, για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε, να έχετε υγεία και δύναμη, και είμαι βέβαιος ότι θα χαρούμε και θα χειροκροτήσουμε και άλλες διακρίσεις που δεν θα αργήσουν να έρθουν. Να είστε καλά, καλή τύχη και πάλι.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ), Ιωσήφ Σταυρακάκης, πήρε εν συνεχεία το λόγο: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τη θετική σας ανταπόκριση να συναντήσετε γι’ άλλη μια φορά την Εθνική μας Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Γυναικών. Είμαστε πολύ περήφανοι που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας έπειτα από την κατάκτηση ενός ακόμη χρυσού μεταλλίου από την εθνική μας ομάδα στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών που διεξήχθη τον Ιούλιο στη Πολωνία.

Η Εθνική μας Ομάδα με έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την αγάπη της για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και την επάξια εκπροσώπηση της χώρας μας έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και επέστρεψε έχοντας στο στήθος για 3η φορά ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, έπειτα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη το 2016 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στη Σαμψούντα το 2017.

Θα συνεχίσουμε όλοι μας να υπηρετούμε τον αθλητισμό των Κωφών με αφοσίωση και συνέπεια και να προσπαθούμε να προσθέτουμε και εμείς διακρίσεις για τον ελληνικό αθλητισμό».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «αρχιτέκτονας» της εθνικής μπάσκετ κωφών γυναικών, Αθηνά Ζέρβα εξήγησε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας: «Η τύχη -όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης- είναι εκείνο που συμβαίνει όταν η πολλή δουλειά συναντά την ευκαιρία. Αυτή η ομάδα δεν έφτασε τυχαία εδώ. Εχω δημιουργήσει έναν μικρό “ στρατό” από υπέροχα παιδιά. Ξεκινήσαμε το 2011 με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία τα ξεπερνούσαμε, είτε αυτά αφορούσαν τη διαμονή, τα εισιτήρια ή τη διατροφή. Αντέξαμε γιατί ονειρευτήκαμε “ τρομακτικά όνειρα”. Δεν παίξαμε μπάσκετ αναπήρων, δεν παίξαμε μπάσκετ κωφών. Όλα αυτά τα κορίτσια έχουν δελτία σε ομάδες της ΕΟΚ. Εκεί έμαθαν το μπάσκετ, εκεί παίζουν όλη τη χρονιά κι εμείς τους τραβάμε στην εθνική ομάδα. Γίναμε ομάδα και με πάρα πολλή δουλειά και με τη βοήθεια των συνεργατών που είχα όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Είναι μοναδικό συναίσθημα γιατί δεν νομίζω ότι δίνεται η ευκαιρία συχνά τον προπονητή να πάρει και τη δουλειά του πίσω, όλοι δουλεύουν αλλά δεν φτάνουν όλοι στην κορυφή, αλλά κυρίως την αγάπη που έχω εισπράξει, την αναγνώριση και πλέον αυτά θα μας συνοδεύουν μια ζωή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή