Βάζει την κ. Παπαζώη στη θέση της

Βάζει την κ. Παπαζώη στη θέση της

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αναζωπυρώθηκε χθες η κόντρα μεταξύ της πρώην υπουργού Ελισάβετ Παπαζώη και του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του ακινήτου της στην Οία της Σαντορίνης.

Η κ. Παπαζώη επιχείρησε χθες να απαντήσει στο πόρισμα «καταπέλτη» της Ανεξάρτητης Αρχής που έχει χαρακτηρίσει παράνομη την έκδοση της άδειας, προβαίνοντας σε χαρακτηρισμούς που οδηγούν ευθέως στην αμφισβήτηση του θεσμού του Συνηγόρου, για να απαντήσει από τη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Νικηφ. Διαμαντούρος ότι ο Συνήγορος του Πολίτη «όχι μόνον εμμένει στις θέσεις του, αλλά με την 25σέλιδη εκθεσή του τεκμηριώνει με επάρκεια τους λόγους για τους οποίους δεν συμφωνεί με τις θέσεις της διοίκησης».

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών στρέφεται κατά της Ανεξάρτητης Αρχής, λέγοντας ότι με την «επανάληψη της θέσης του για την οικοδομική άδεια του ακινήτου της διεκδικεί το αλάθητο», υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα του Συνηγόρου υπήρξε αβάσιμο.

Η απάντηση

Η κ. Παπαζώη κατηγορεί τον Συνήγορο του Πολίτη ότι «ενδυόμενος το ρόλο του νομοθέτη, του πολεοδόμου και πρόσφατα του γεωλόγου και του σεισμολόγου, αποφάσισε ότι είναι για το καλάθι των αχρήστων οι τεκμηριωμένες απαντήσεις της διοίκησης και τριών διαπρεπών νομικών» που αποφάνθηκαν, ενώ εξομοιώνει το δικό της ακίνητο και την περίπτωσή της με άλλα εκτός των ορίων κτίσματα στον οικισμό της Οίας. Η πρώην υπουργός κάνει αναφορά στα περί «γεωλόγου» και «σεισμολόγου», επειδή στο προχθεσινό πόρισμά του ο Συνήγορος σημειώνει ότι η δόμηση σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς απαγορεύεται ρητώς προς την πλευρά της Καλντέρας σε εδάφη που έχουν χαρακτηριστεί γεωλογικώς ακατάλληλα», χωρίς όμως η ίδια να αντικρούει στην ουσία τους λόγους που παραθέτει ο Συνήγορος του Πολίτη για να τεκμηριώσει την απόφασή του.

Ο κ. Διαμαντούρος

Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Διαμαντούρος ξεκαθάρισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στην συγκεκριμένη περίπτωση διαμεσολάβησε μεταξύ πολιτών της Σαντορίνης οι οποίοι υπέβαλαν αναφορές και ζητούσαν να ελεγχθεί η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας ενός ακινήτου και των δημοσίων υπηρεσιών οι οποίες είχαν εκδώσει την άδεια. Τόνισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη «δεν έχει ούτε μπορούσε να έχει καμμία διαφορά με οποιοδήποτε πολίτη, ανεξαρτήτως εάν είναι δημόσιο πρόσωπο ή όχι».

«Η εμπλεκομένη πολίτις -είπε ο κ. Διαμαντούρος- έχει επικρίνει το έργο του Συνήγορου του Πολίτη. Είναι δικαίωμα της κ. Παπαζώη, εφ’ όσον θεωρεί ότι αδικείται, να εκφράσει την άποψή της». Παράλληλα απάντησε πως σε περίπτωση που η Αρχή δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση της διοίκησης έχει το δικαίωμα από τον νόμο να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και να εξηγήσει γιατί δεν συμφωνεί. «Λόγω και της δημοσιότητας», πρόσθεσε ο καθηγητής κ. Διαμαντούρος «που πήρε το θέμα και επειδή υπήρξε και αμφισβήτηση της νομικής επάρκειας των θέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε χρήση αυτής της διάταξης και να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας. Με αυτήν την τελευταία δημοσιοποίηση του πορίσματος σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη ολοκληρώνεται η δική του παρέμβαση».

Απαντώντας στις δηλώσεις της πρώην υπουργού, ο κ. Διαμαντούρος σχολίασε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δεν εκφράζει το αλάθητο. «Εμμένει όμως στις απόψεις του και όχι μονον αυτό. Στην έκθεσή μας υπάρχει εκτενής παρουσία των απόψεων της διοίκησης για να τεκμηριωθεί και η άλλη πλευρα γιατί πάντοτε λειτουργούμε με σεβασμό προς την άλλη πλευρά. Αλλο η διαφωνία και άλλο η έλλειψη σεβασμού. Το καλάθι των αχρήστων παραπέμπει σε έλλειψη σεβασμού κι αυτό δεν χαρακτηρίζει τον Συνήγορο του Πολίτη», κατέληξε αποστομωτικά για την πρώην υπουργό ο κ. Διαμαντούρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή