Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ

Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή κλιμάκωση των αντιπολιτευτικών τόνων βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, προφανώς σε μία προσπάθεια να «προετοιμάσει» το έδαφος ενόψει της παρουσίας του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, έγινε διευρυμένη σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Αλέξη Τσίπρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου άπαντες και άπασες ανέλυσαν τον τομέα τους, ενημερώνοντας αναλυτικά τον πρόεδρο του κόμματος. Πολλοί εξ αυτών ερωτηθέντες από την «Κ» για το πώς διαμορφώθηκε η αντιπολιτευτική γραμμή ενόψει ΔΕΘ, απάντησαν πως το νέο δόγμα συμπυκνώνεται στη φράση «καμία υποχωρητικότητα αλλά και καθόλου κραυγές». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης περισσότερο σημείωνε παρά μιλούσε, ενδεικτικό πως θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένος στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, που αποτελεί και το πρώτο κρας τεστ μετά την επιστροφή του στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το γενικό πλαίσιο, πάντως, δεν αλλάζει.

Ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει στη Θεσσαλονίκη σε οικονομία και Πρέσπες. Οσον αφορά τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι υπάρχει σαφώς στροφή 180 μοιρών της Ν.Δ. που τώρα μιλά για τήρηση της συμφωνίας. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να μιλήσει και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο διεθνές δίκτυο CNBC με σκληρά λόγια για τη στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Οσον αφορά την οικονομία, στην αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσουν να σηκώνουν το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων κατακρίνοντας την κυβέρνηση πως παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες ένα ζήτημα το οποίο είχε ήδη δρομολογηθεί. Οσον αφορά τη διαφαινόμενη διγλωσσία στο εσωτερικό του κόμματος, για το αν υπήρχε πράγματι ολοκληρωμένη συμφωνία ή όχι για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, απάντησε, χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο τέως ΥΠΟΙΚ με ανάρτηση στο facebook σημείωσε πως «με τον escrow account εξασφαλίσαμε ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω οι δανειστές, άρα μειώσαμε τα πλεονάσματα δίχως να παραβιάζουμε τη συμφωνία».

Ενας ακόμα άξονας που αναμένεται να σηκώσει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι αυτός της εργασίας. Ενδεικτικό είναι πως χθες, η αρμόδια τομεάρχης Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Alpha, σημείωσε πως η κυβέρνηση κατήργησε «σημαντικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων», εστιάζοντας στην κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση». Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να μπει και το θέμα της ΔΕΗ, με πηγές του κόμματος να σχολιάζουν ιδιαίτερα αρνητικά την επιλογή του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη να φωτογραφηθεί σε περίπτερο ιδιωτικής ανταγωνιστικής εταιρείας της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν πολύ στο να διατηρήσει, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «το διεθνές προφίλ του» ο Αλέξης Τσίπρας. Η παρουσία του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο στο Κόμο της Ιταλίας ήταν «μόνο η αρχή» λένε οι ίδιες πηγές. Τέλη του μήνα αναμένεται να βρεθεί στη Ρώμη, ενώ θα συνεχίσει να μιλά για το πώς διαμορφώνεται η διεθνής πραγματικότητα, κάτι που «δεν έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ» όπως σημειώνουν συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή