Η Ρηγίλλης ζητεί κανόνες για τις δημοτικές εκλογές

Η Ρηγίλλης ζητεί κανόνες για τις δημοτικές εκλογές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φαίνεται να αλλάζει το τοπίο μέχρι και τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς οι αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας και στα μεγάλα αστικά κέντρα τοποθετούνται για τη μετεκλογική περίοδο. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος συναντήθηκε με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Β. Μεϊμαράκη και τους υπεύθυνους για θέματα Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού.

Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν από τον κ. Σκανδαλίδη «τίμιους κανόνες» για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, διασφαλίζοντας την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Στο αίτημα αυτό, ο υπουργός διαβεβαίωσε για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και ανέλαβε τη δέσμευση ότι όλες οι σχετικές με τις εκλογές διαδικασίες θα τεθούν υπό την παρακολούθηση διακομματικής επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη για τις αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση, καθώς δεσμεύτηκε ότι «στις οποιεσδήποτε αλλαγές θα πάμε βήμα – βήμα με εθνική συνεννόηση και διακομματική συζήτηση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε σαφές ότι ο διάλογος που αφορά τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, τους βαθμούς Αυτοδιοίκησης και την οργάνωση των μητροπολιτικών κέντρων ξεκινά άμεσα τόσο με τους αρμόδιους φορείς όσο και με τα κόμματα σε επίπεδο Κοινοβουλίου και ανεξάρτητων διακομματικών επιτροπών. Οπως διαφάνηκε από τη συζήτηση του κ. Σκανδαλίδη με τους εκπροσώπους του Συνασπισμού, η αναζήτηση του μοντέλου οργάνωσης των μεγάλων αστικών κέντρων προσανατολίζεται στην οργάνωση των μητροπολιτικών λειτουργιών και όχι στη συγκρότηση νέων οργάνων, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου θα υπάρχει και η πρόταση για τη συγκρότηση Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του νέου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Ο εκλογικός νόμος

Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Σκανδαλίδης φέρεται να δηλώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί με ορίζοντα τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς έτσι κι αλλιώς «το Σύνταγμα μας διασφαλίζει από αιφνιδιασμούς».

Στη συνάντηση του υπουργού με τους κ. Λαμπρόπουλο, Β. Πολύδωρα και Β. Μεϊμαράκη, το μοναδικό θέμα που ετέθη ήταν αυτό των εκλογικών καταλόγων, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Πολύδωρας «μπήκαμε σε χρονιά εκλογών» και ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την παρακολούθηση του σχετικού έργου. «Είδαμε θετικότητα από τον κ. Σκανδαλίδη» και όπως συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης «αναμένουμε εμπράκτως την απάντηση που μας έδωσε ο υπουργός». Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συγκεντρωθεί από τους δήμους τα στοιχεία για τους εκλογικούς καταλόγους, η εκκαθάριση των οποίων θα γίνει σε δύο φάσεις: η πρώτη το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου, ενώ θα ακολουθήσει και μία συμπληρωματική, το δεύτερο τρίμηνο. Συμπληρωματικά, πάντως, ο κ. Σκανδαλίδης τις επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί και τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Η εμπλεκομένη πολίτις -είπε ο κ. Διαμαντούρος- έχει επικρίνει το έργο του Συνήγορου του Πολίτη. Είναι δικαίωμα της κ. Παπαζώη, εφ’ όσον θεωρεί ότι αδικείται, να εκφράσει την άποψή της». Παράλληλα απάντησε πως σε περίπτωση που η Αρχή δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση της διοίκησης έχει το δικαίωμα από τον νόμο να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και να εξηγήσει γιατί δεν συμφωνεί. «Λόγω και της δημοσιότητας», πρόσθεσε ο καθηγητής κ. Διαμαντούρος «που πήρε το θέμα και επειδή υπήρξε και αμφισβήτηση της νομικής επάρκειας των θέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε χρήση αυτής της διάταξης και να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας. Με αυτήν την τελευταία δημοσιοποίηση του πορίσματος σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη ολοκληρώνεται η δική του παρέμβαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή