Το Μάτι προκάλεσε συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή

Το Μάτι προκάλεσε συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδύνατον κατέστη χθες στη Βουλή να αποκρυβούν οι συγκρουσιακές διαθέσεις, ειδικώς ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, για όσα άκρως οδυνηρά συνέβησαν προ έτους στην Ανατολική Αττική εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς. Και τούτο, παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να εκφραστεί διάθεση ευρύτερης συναίνεσης ώστε στο μέλλον όχι μόνο να επουλωθούν οι ανοικτές πληγές της καταστροφής του 2018, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες άλλες φυσικές καταστροφές. Η συζήτηση στην Ολομέλεια αφορούσε την κύρωση πρόσφατης πράξης νομοθετικού περιεχομένου με σειρά μέτρων για τις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους τους.

Η σημερινή πλειοψηφία επιμένει στην εκτίμηση ότι δεν ενήργησε σωστά η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπιζόμενη τον εαυτό και τα πεπραγμένα της επιτέθηκε στη Ν.Δ. για προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης μιας καταστροφής. «Οι επιβιώσαντες κάτοικοι των περιοχών αυτών περιμένουν ακόμη βοήθεια. Περιμένουν ακόμη τη συνδρομή του κράτους στις ανάγκες περίθαλψής τους, αλλά και στην οικονομική στήριξη τους», σημείωσε ευθύς εξαρχής ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ν. Ταγαράς.

«Αισθανόμαστε σε πάρα πολλά θέματα δικαιωμένοι για αυτά που λοιδορηθήκαμε», ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης και μνημόνευσε –όπως έπραξαν στη συνέχεια και άλλοι συνάδελφοί του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης– σειρά ενεργειών ή αποφάσεων της κυβέρνησης που, όπως είπε, ήταν έγκαιρες και σωστές και τις οποίες θα πρέπει και η σημερινή κυβέρνηση να ακολουθήσει.

«Η κυβέρνηση δεν κοκορεύεται γι’ αυτό το οποίο κάνει σήμερα, για αυτό το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα συζητά. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι με εξέπληξε ώς έναν βαθμό η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπίρτζη: μόνο συγχαρητήρια δεν διεκδίκησε από τη Βουλή για τον χειρισμό της προηγούμενης κυβέρνησης», σχολίασε λίγο αργότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει: «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν υπάρχουν εκατόν δύο νεκροί και ευθύνες για τους νεκρούς. Δεν είμαστε εδώ σήμερα χωρίς κάποιον λόγο. Είμαστε γιατί υπάρχουν προβλήματα προς αντιμετώπιση, προβλήματα που κληροδοτήθηκαν στη σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη».

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γ. Αρβανιτίδης επισήμανε: «Οι ολιγωρίες και ο κακός σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένος και φάνηκε, όχι μόνο κατά την εξέλιξη της καταστροφής στο Μάτι, αλλά και έναν χρόνο μετά. Το θέμα τώρα είναι να μην επαναληφθούν λάθη και παραλείψεις». Από την πλευρά του ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ) μίλησε για «προβλήματα τα οποία παραμένουν ύστερα από ένα και πλέον χρόνο με ευθύνη φυσικά και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προβλήματα, όμως, που πολύ φοβόμαστε ότι θα παραμείνουν με ευθύνη τώρα της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ». Κριτική για τη δυνατότητα που δίδεται σε ιδιωτικές εταιρείες να λαμβάνουν έργα που μπορεί να κάνει το Δημόσιο άσκησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος. Για την ανάγκη να υπάρχει διακομματική συναίνεση στην αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης καταστροφών έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή