Εφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Λιβάνης σε ηλικία 94 ετών

Εφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Λιβάνης σε ηλικία 94 ετών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών χθες το απόγευμα ο Αντώνης Λιβάνης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε ο πιο έμπιστος και μακροβιότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και επικεφαλής επί σειράν ετών ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας. Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1925 από εύπορη οικογένεια εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Σε νεαρή ηλικία εισήλθε στην Εθνική Αντίσταση και συνελήφθη από τους ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Γλίτωσε από τον θάνατο μόνον έπειτα από παρέμβαση συγγενικών προσώπων του. Αργότερα σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, ασχολούμενος παράλληλα με τις επιχειρήσεις.

Ευρισκόμενος στην Πάτρα, ο Αντώνης Λιβάνης δραστηριοποιήθηκε στο πλευρό του Γεωργίου Παπανδρέου, όντας επιτελής του στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, ο Αντώνης Λιβάνης πέρασε συνολικά πεντέμισι χρόνια σε φυλακές και εξορία, ενώ η οικογένειά του αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της για να επιβιώσει. Επιστρέφοντας από την εξορία το 1972, ίδρυσε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, ενώ συμμετείχε στην προετοιμασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν παρών στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου ήδη από το 1961, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα με πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για να αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών. Το 1964, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική, ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του. Η παρουσία του Λιβάνη στο ΠΑΣΟΚ άρχισε να γίνεται ενεργή μετά το 1977, όταν έγινε σαφές ότι το νέο τότε Κίνημα έκανε καθοριστική στροφή προς το πολιτικό Κέντρο. Το 1981 ανέλαβε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής. Κράτησε αυτές τις θέσεις ώς την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989. Το 1993 διορίστηκε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνος για όλες τις ενδοκυβερνητικές υποθέσεις. Το 1996, ο Κώστας Σημίτης του πρότεινε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία και αρνήθηκε. Παρά το γεγονός ότι ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου, ουδέποτε εξελέγη βουλευτής, ούτε και το διεκδίκησε.

Ηταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Γιώτα και τον Ηλία, ο οποίος διευθύνει τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή