Με «μερεμέτια» προσπαθούν να στήσουν το 2004

Με «μερεμέτια» προσπαθούν να στήσουν το 2004

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις εκτίμησης προς το πρόσωπο και το έργο του κ. K. Λαλιώτη, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα, αλλά και η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου επιχείρησαν χθες να καλύψουν τα κενά στην έως τώρα προετοιμασία του «Αθήνα 2004», που ανέδειξε η προχθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής.

Παράλληλα, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα παράγοντες, περλαμβανομένης της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, σπεύδουν πλέον να διαβεβαίωσουν πως η προχθεσινή επισήμανση της κ. Βάσως Παπανδρέου στη διυπουργική, ότι «κάποια έργα δεν βγαίνουν», δεν συνεπάγεται αδυναμία προετοιμασίας των Αγώνων. Οπως τονίσθηκε, η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης εναλλακτικών σεναρίων για το σύνολο των ολυμπιακών έργων, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ανακύψουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Φόβοι

Ανάλογες «πυροσβεστικού χαρακτήρα» κινήσεις έγιναν όμως χθες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού στο κυβερνητικό επιτελείο είχαν εκδηλωθεί φόβοι για το ενδεχόμενο μιας «δημόσιας έκρηξης» του κ. Λαλιώτη.

Συγκεκριμένα, η κ. Παπανδρέου εξήρε το έργο του προκατόχου της στο ΠΕΧΩΔΕ, ενώ πλήρη κάλυψη στον νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ έδωσε, κατόπιν σχετικής εντολής του πρωθυπουργού, και ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου, εξάλλου, είχε το τελευταίο διήμερο αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Λαλιώτη, ενώ χθες ο τελευταίος συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό.

Ενοχλημένος

Πάντως, παρά τους «χαμηλούς τόνους» που χρησιμοποιούνται δημοσίως, πληροφορίες φέρουν τον κ. Λαλιώτη ιδιαίτερα ενοχλημένο από τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκαν οι αναφορές της κ. Παπανδρέου στη διυπουργική επιτροπή. Οπως τόνιζαν συνεργάτες του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τα έργα τα οποία είχε υπό την εποπτεία του, παρά το γεγονός ότι τα ανέλαβε καθυστερημένα, πέρασαν τους διαδοχικούς -όσο και «ασφυκτικούς»- ελέγχους της ΔΟΕ.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ «ήταν υποχρεωμένη να καλυφθεί έναντι μελλοντικών κινδύνων», αφού εάν δεν ανεδείκνυε τα προβλήματα που έχει εντοπίσει, θα χρεωνόταν στην πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας η ίδια το κόστος τους. Το θέμα που ανέκυψε έχει όμως προκαλέσει την ενόχληση και του Μεγάρου Μαξίμου καθώς, ως επικεφαλής του εγχειρήματος, ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης βλέπει να αντανακλώνται και στο πρόσωπό του οι όποιες δυσλειτουργίες δημοσιοποιούνται για το εγχείρημα των Αγώνων.

Οπως προαναφέρθηκε, η κ. Βάσω Παπανδρέου προχώρησε χθες σε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησής της στη διυπουργική επιτροπή.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι «τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και κάποια έργα είναι οριακά» και ως εκ τούτου είναι φυσιολογικό «η κυβέρνηση να εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια για έργα της Ολυμπιαδας που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εκτέλεσή τους, όπως αντιδράσεις από δήμους, προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή με το Συμβούλιο της Επικρατείας». Επίσης, αναφερόμενη στις σχέσεις της με τον κ. Λαλιώτη, η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «το έργο του στο ΠΕΧΩΔΕ είναι τεράστιο». «Οταν τονίζουμε τα πραγματικά προβλήματα, αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κόντρα υπουργών», κατέληξε η υπουργός που υπογράμμισε (στον ΣΚΑΪ) ότι «έχει άριστη σχέση με τον κ. Λαλιώτη».

Τέλος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι σε κάποια έργα θα υπάρξουν λυόμενες κατασκευές, αλλά δεν θα γίνουν θεσμικές αλλαγές στην κατασκευή των έργων, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον κατασκευαστικό κόσμο της χώρα.

Υπογράμμισε, όμως, ότι η επάρκειά του συνδέεται με τον συνολικό όγκο των έργων που θα διαχειριστεί, αφού παράλληλα θα προωθείται το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Ο κ. Πρωτόπαπας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι «δεν έχουν αποδοθεί σωστά» όσα είπε η κ. Βάσω Παπανδρέου στη διυπουργική επιτροπή, ενώ υπογράμμισε ότι υπό τον κ. Λαλιώτη «έχει παραχθεί ένα τεράστιο έργο στο ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό και από τη ΔΟΕ».

Σημίτης και Λαλιώτης τα είπαν στο Μαξίμου

Ιδιαίτερα δυσάρεστος ήταν για τον νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη ο τρόπος με τον οποίο είδε το φως της δημοσιότητας η ανησυχία της διαδόχου του στο ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσως Παπανδρέου για την πορεία των Ολυμπιακών έργων του τομέα ευθύνης της. Ο κ. Λαλιώτης είχε χθες βράδυ στο Μαξίμου πολύωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη. Παρόλο που το θέμα της αφορούσε στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη συζήτηση περιελήφθη και το πρόβλημα που δημιούργησε στον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η κ. Βάσω Παπανδρέου με την παρέμβασή της στην προχθεσινή Διυπουργική του «2004». Ο κ. Λαλιώτης αναχώρησε από το Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ κύκλοι του περιβάλλοντος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν χθες ότι από τους αλλεπάλληλους ελέγχους της ΔΟΕ και τις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών της είναι σαφές ότι τα πέντε «ορφανά» έργα που ανέλαβε να διαχειριστεί το ΠΕΧΩΔΕ έχουν προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως η συντελεσθείσα πρόοδος θα επιβεβαιωθεί και στον νέο έλεγχο της ΔΟΕ που είναι προγραμματισμένος για τις 21 Νοεμβρίου. Οι συνεργάτες του κ. Λαλιώτη πρόσθεταν πως η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε στη Διυπουργική Επιτροπή λόγο για οδικά κυρίως έργα που περιήλθαν στην ευθύνη του υπουργείου μόλις τους τελευταίους μήνες, και παρά ταύτα έχουν προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή