Ο Γιάννος είδε «ζωντανά» παραβίαση τουρκικού F-16

Ο Γιάννος είδε «ζωντανά» παραβίαση τουρκικού F-16

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη μιας παραβίασης από τουρκικά F-16 στο Αιγαίο έως την αναχαίτησή τους από ελληνικά μαχητικά, είχε χθες ο υπουργός Αμύνης κ. Γ. Παπαντωνίου. Η παραβίαση συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε το μεσημέρι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του από τους αρχηγούς των τεσσάρων επιτελείων. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε εντυπωσιασμένος από «την απόλυτη ετοιμότητα που έχουν τα στελέχη του ΕΘΚΕΠΙΧ να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση ανά πάσα στιγμή», αλλά και από «το πολύ υψηλό επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων».

Σήμερα εξάλλου, με την επίσημη παράδοση και παραλαβή καθηκόντων των επικεφαλής στις γενικές διευθύνσεις, ολοκληρώνεται και τυπικά η «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο. Ηδη, οι νέοι διευθυντές και οι αναπληρωτές του (κ. Σπ. Τραυλός και K. Κωτσής αντιστοίχως στη ΓΔΕ και κ. K. Καραγιαννάκος και Ηλ. Πεντάζος στο ΕΠΥΕΘΑ) έχουν αρχίσει να ενημερώνονται και να προετοιμάζουν αλλαγές στη λειτουργία τους. Πάντως, η δέσμευση του κ. Παπαντωνίου ότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί θα υλοποιηθούν ισχύει στο ακέραιο.

Οι ετήσιες κρίσεις

Εως τις 15 Νοεμβρίου θα συνέλθει, όπως προβλέπεται από το νόμο, το ΚΥΣΕΑ για να ξεκινήσει τις ετήσιες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την τριετία ως ανώτατο όριο για τη θητεία των αρχηγών, πράγμα που σημαίνει ότι ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ. Μ. Παραγιουδάκης θα αποστρατευθεί. Ο κ. Παραγιουδάκης είχε χθες το απόγευμα νέα συνάντηση για θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Τόμας Μίλερ, ο οποίος επισκέφθηκε για τέταρτη συνεχή φορά το τελευταίο δεκαπενθήμερο το υπουργείο. Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά δεν προβλέπεται σύντομα, ενώ το προσεχές διάστημα ο κ. Παπαντωνίου θα επισκεφθεί τους μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Εν τω μεταξύ, καθορίστηκαν πλήρως οι αρμοδιότητες των δύο υφυπουργών Αμύνης. Στην ευθύνη του κ. Λ. Αποστολίδη, ο οποίος και θα αναπληρώνει λειτουργικά τον υπουργό, ανήκουν: Οι συμβάσεις και οι προμήθειες, καθώς και εργολαβίες και εκτελέσεις εργασιών, ύψους έως 4 δισεκατομμυρίων δραχμών, τα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων, θέματα ιεραρχίας, προαγωγών και μεταθέσεων ανωτέρων και κατωτέρων αξιωματικών, ο έλεγχος προγραμματισμού διακλαδικών ασκήσεων, θέματα Στρατιωτικής Ποινικής Δικονομίας.

Στον κ. Λ. Λωτίδη ανατέθηκαν οι εξής αρμοδιότητες: Ολα τα θέματα για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αναβαθμισμένη, προμήθειες μη κύριου υλικού ανεξαρτήτως ποσού, θέματα στρατολογίας (πλην ανυπότακτων και αντιρρησιών συνείδησης), θέματα που αφορούν στη συγκρότηση ή στη διάλυση μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο συντονισμός, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, των ενεργειών των κρατικών οργανισμών που συμβάλλουν στην εθνική άμυνα, θέματα αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, εφέδρων, παλαιών πολεμιστών, όλες οι αθλητικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή