Η συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο

Η συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά σημεία της εξωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα Ελληνοτουρκικά, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων, αλλά και η κατάσταση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για πιθανότητα αναδιάρθρωσης ορισμένων Αρχών στο εξωτερικό, με τη δημιουργία νέων δομών, που θα ανταποκρίνονται στη νέα αποστολή ενίσχυσης της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, στην οποία εντάσσεται και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τονίζοντας ότι υπάρχει φιλοδοξία συνεχούς αναβάθμισης του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες με σκοπό την επέκτασή του. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ενίσχυση των δεσμών και με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία ενόψει Brexit), ενώ πρόσθεσε πως «με τη Ρωσία και την Κίνα συνεργαζόμαστε, σεβόμενοι βέβαια τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες καθεμιάς».

Ενα από τα ζητήματα που αξιοποίησε –όπως ήταν αναμενόμενο– η αντιπολίτευση αποτέλεσε η συμφωνία των Πρεσπών και η εφαρμογή της. Στη δευτερολογία του ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο πρόσθεσε πως θα παρακολουθεί στενά τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν παρέλειψε να θίξει –δίχως να κατονομάσει– την προχθεσινή δημόσια αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου περί «συμφωνίας απολύτως προδοτικής της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού». «Εσείς μεν με σοβαρότητα υπερασπίζεστε τις απόψεις του κόμματός σας και τώρα της εθνικής διπλωματίας, υπάρχουν υπουργοί, πολύ σωστά, όπως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας που μίλησε για τον θετικό ρόλο και τον σταθεροποιητικό ρόλο της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακούμε, όμως, μεμονωμένες φωνές για “προδοσία” ακόμη και τώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε διγλωσσία και να συνεχίζουμε τη δημαγωγική τακτική του διχαστικού λόγου και σήμερα», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Αντώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε ονομαστικά στο tweet του συναδέλφου του κ. Μπογδάνου περί «προδοτικής συμφωνίας». Λίγο νωρίτερα, εκ μέρους της Ν.Δ., η Ντόρα Μπακογιάννη είχε σπεύσει να διευκρινίσει τη θέση του κόμματός της για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η Ν.Δ. προεκλογικά σε όλους τους τόνους, εντός του Κοινοβουλίου και εκτός του Κοινοβουλίου, είχε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι εν ισχύι και δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να αναιρέσει και να αλλάξει αυτή τη συμφωνία. Ο,τι θεωρήσαμε αυτονόητο πριν από τις εκλογές εννοείται ότι εξακολουθούμε και το θεωρούμε αυτονόητο μετά τις εκλογές», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή