Προετοιμάζεται για «μετωπική» ο ΣΥΡΙΖΑ

Προετοιμάζεται για «μετωπική» ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόθεση να μη δώσει την παραμικρή «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο τέως πρωθυπουργός θα εξαπολύσει επίθεση «εφ’ όλης της ύλης» στην κυβέρνηση για όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει τους δύο μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Κομματική πηγή περιγράφει το τρίπτυχο που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ως εξής: «πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία και έλλειψη μέριμνας για την κοινωνική πλειοψηφία». Στην αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα, προκειμένου να ενισχύσουν με αξιοπιστία το συγκεκριμένο αφήγημα και να αντικρούσουν την κατηγορία πως ασκούν στείρα αντιπολίτευση, σημειώνουν με κάθε ευκαιρία πως τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης «είναι χειρότερα και από όσο περιμέναμε».

Ενδεικτικά χθες ο Αλ. Χαρίτσης σε συνέντευξή του (Ράδιο Θεσσαλονίκη) σημείωσε, εστιάζοντας στα πρωτογενή πλεονάσματα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τον μηχανισμό που είχε δημιουργήσει, από 1/1/2020 θα έπεφταν στο 2,5%. Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε πως «με αυτόν τον τρόπο τηρούνταν η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και ταυτόχρονα διασφαλίζονταν ότι θα αποπληρωθεί το χρέος που οφείλει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια». Εξαπολύοντας μάλιστα επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε πως «αρνείται να αξιοποιήσει το εργαλείο του καταπιστευτικού λογαριασμού».

Μεσαία τάξη

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «ταξικές» φοροελαφρύνσεις από πλευράς Μαξίμου που «απαξιώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και «προωθούν μονοσήμαντα φοροελαφρύνσεις για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα». Πρόκειται για ένα θέμα που ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναδείξει εμφατικά το Σαββατοκύριακο, επιχειρώντας να μην αφήσει περισσότερο «γήπεδο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για τη μεσαία τάξη, που αποτελεί και για την κεντροδεξιά βασικό ακροατήριο. Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε παρακολουθούν με προσοχή τις κυβερνητικές προσπάθειες να περιορίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση στα «αριστερά». Ο κ. Χαρίτσης, στην ίδια συνέντευξη στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε εξάλλου στις κυβερνητικές προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ που «πρέπει να συνεχιστούν», τονίζοντας πως είχαν στόχο μέτρα ελάφρυνσης «με έμφαση στα μεσαία στρώματα, που πράγματι επλήγησαν από την κρίση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ψηλά στην ατζέντα εκ νέου και τη συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κυβίστηση της Ν.Δ., κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως στη ΔΕΘ «δεν είπε τίποτα για τη συμφωνία για την οποία δημιούργησε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έναν μεγάλο διχασμό στους Ελληνες πολίτες».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη ΔΕΘ, είχε τετ α τετ με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. «Αρχίζει σιγά σιγά και διαμορφώνεται μία θετική εικόνα της πορείας της οικονομίας, που με πολύ κόπο καταφέραμε να φέρουμε», είπε μεταξύ άλλων, θέλοντας να καταστήσει σαφές πως πολλά από τα οποία επιχειρεί να «οικειοποιηθεί» ο κ. Μητσοτάκης στο επίπεδο της οικονομίας, είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, πως ελπίζει η πορεία αυτή να συνεχιστεί, καθώς «όταν έχεις κάνει τόσο κόπο για να πετύχεις κάτι, είναι σαν το δικό σου παιδί και το παιδί θέλεις να πάει καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή