«Ρασπούτιν» δείχνει ο Αγγελής

«Ρασπούτιν» δείχνει ο Αγγελής

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαριές κατηγορίες για σειρά πολιτικών παρεμβάσεων, με κορωνίδα τις έρευνες για τη Novartis, προέβη κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής, που διετέλεσε, πέραν των άλλων, και εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Ο κ. Αγγελής, που κατέθεσε επί πέντε και πλέον ώρες στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, περιέγραψε ως κομβικό στις μεθοδεύσεις για την υπόθεση τον ρόλο του πρώην κυβερνητικού στελέχους που φέρει το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε πως ήταν αυτός που στο παρασκήνιο κινούσε τα νήματα για την ενοχοποίηση των πολιτικών, ενώ παράλληλα προσκόμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφα και στοιχεία επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» δεν περιορίστηκαν στη Νοvartis, αλλά και σε άλλες υποθέσεις που χειρίστηκαν κατά καιρούς οι εισαγγελείς Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής έκανε μνεία σε συγκεκριμένες υποθέσεις που δεν είχαν κινηθεί επί μακρόν από την Εισαγγελία Διαφθοράς και σε άλλες που μπήκαν στο αρχείο, σημειώνοντας πως «αν ερευνηθούν οι αρχειοθετήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους».

Αναφερόμενος ο εισαγγελικός λειτουργός στην επιρροή του «Ρασπούτιν», τον οποίον δεν ονομάτισε, αλλά έχουν ονοματίσει άλλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, περιέγραψε καταστάσεις που προκαλούν θεσμικό σοκ, καθώς φέρεται να είπε πως «κουμάντο στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έκαναν οι εισαγγελείς, αλλά ο “Ρασπούτιν”». Μάλιστα, προς επίρρωσιν των λεγομένων του, χαρακτήρισε τον λεγόμενο «Ρασπούτιν» ως «θεό, που ήταν πανταχού παρών και τα πάντα πληρών στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Αγγελή ότι η επιρροή που ασκούσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ήταν τέτοια, που είχε λάβει και ο ίδιος μέρος σε συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσία του τέως υπουργού Μιχάλη Καλογήρου, της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και της Μαρίας Παπασπύρου, τέως επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, όπου είχε αποφασιστεί να απομακρυνθεί η κ. Τουλουπάκη προκειμένου να ελεγχθεί η παρεμβατικότητα στο έργο της εκ μέρους του κ. Παπαγγελόπουλου.

Αλλωστε, μιλώντας για τον ρόλο του «Ρασπούτιν» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τον γνώριζαν καλά τόσο η κ. Δημητρίου όσο και ο κ. Καλογήρου, αλλά και η κ. Παπασπύρου, προσθέτοντας ότι στον ίδιο είχε αποκαλύψει την ταυτότητα του «Ρασπούτιν» η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Σημαντική ήταν η κατάθεση Αγγελή στο σκέλος που σχετίζεται με την ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, καθώς επανέλαβε όσα στη γραπτή αναφορά του στον Αρειο Πάγο είχε προ μηνών περιγράψει, δηλαδή ότι είχαν προαποφασισθεί ποινικές διώξεις κατά πολιτικών χωρίς την ύπαρξη στοιχείων. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι, τον Δεκέμβριο του 2018, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς είχε προαποφασίσει την ποινική δίωξη κατά των Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδου και Μάριου Σαλμά.

Παράλληλα, ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε δέκα λόγους που κατ’ αυτόν αποδεικνύουν ευρεία παρέμβαση «Ρασπούτιν» στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και τις καταγγελίες της πρώην επικεφαλής της, Ελένης Ράικου. Σημειώνεται ότι η Ελένη Ράικου ήταν η πρώτη που προσέδωσε το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» στο πρώην κυβερνητικό στέλεχος, όταν παραιτήθηκε από τη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της.

Η κ. Τουλουπάκη, σε δήλωσή της για όσα κατέθεσε ο κ. Αγγελής, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «σεβόμενη τη μυστικότητα της τρέχουσας έρευνας, που προφανώς κάποιος καταγγέλλων δεν σέβεται, δεν έχω κανένα σχόλιο επί των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο,τι έχω να πω θα το καταθέσω στα αρμόδια όργανα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή