Ούτε βήμα πίσω για τους γιατρούς ο κ. Παπαδόπουλος

Ούτε βήμα πίσω για τους γιατρούς ο κ. Παπαδόπουλος

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε βήμα πίσω δεν έκανε ο υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος χθες στη Βουλή όσον αφορά στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ορθότητα του μέτρου των απογευματινών ιατρείων, κατά τη συζήτηση επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας που διεξήχθη σε απόλυτα συναινετικό κλίμα, με δείγματα συνεννόησης και συμφωνίας σε πολλά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως τα χρέη των νοσοκομείων δεν οφείλονται μόνο στην υπέρβαση των δαπανών, αλλά και στο γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν την εξόφληση των οφειλών τους, «κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα γενιά χρεών». «Εγώ συμφωνώ μαζί σας, με βάση τις πληροφορίες που έχω, αλλά ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Νεκτάριος και του ΤΕΒΕ κ. Κοντός έχουν δηλώσει πως τα ταμεία τους δεν χρωστάνε δραχμή. Συντονισθείτε επιτέλους», απάντησε ο τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Νικ. Κακλαμάνης. Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι θα προχωρήσει το διπλογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία και τόνισε πως η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι δαπάνες θα περιορισθούν μέσω των αλληλόχρεων λογαριασμών που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Για τη «διαμάχη» του με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές παρέμεινε σταθερός, λέγοντας χαρακτηριστικά: Σκοπεύουμε να εγκαινιάσουμε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χαϊδαρίου στην Αθήνα, από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, τον Απρίλιο. Κι όμως, χωρίς απόφαση των Ιατρικών Σχολών, τα μέλη της ΔΕΠ αποφασίζουν ότι «εμείς δεν πάμε στο Χαϊδάρι. Ποιοι είναι αυτοί; Πώς στερούν από τον ελληνικό λαό τη λειτουργία του νοσοκομείου; Οσο για τη Θεσσαλονίκη, να μη μιλήσω καλύτερα διότι θα προβώ σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς…

Χάσμα καθηγητών – υπουργείου

Ο κ. Κακλαμάνης αντέτεινε πως, ασχέτως του ποιος έχει δίκιο, είναι γεγονός ότι η κατάσταση που επικρατεί έχει οδηγήσει σε διάλυση τις σχολές και σε χάσμα τους καθηγητές με το υπουργείο. Πρότεινε ως λύση την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πρότασης της Ν.Δ., που συνίσταται σε κατ’ αρχήν εθελοντική πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και ακολούθως μεταβατική περίοδο 3 – 5 ετών.

Σημαντική ήταν η επισήμανση του κ. Ν. Κακλαμάνη -δίχως να λάβει απάντηση- όσον αφορά στα απογευματινά ιατρεία. «Ρώτησα τους διοικητές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, εάν θα καταβάλουν τα έξοδα στις διαγνωστικές εξετάσεις που θα γίνονται στα απογευματινά ιατρεία. Μου απάντησαν κατηγορηματικά «όχι», λέγοντας πως αμείβουν τους γιατρούς τους ακριβώς για να εξετάζουν αυτοί τους ασθενείς των ταμείων τους. Ποιος λοιπόν θα πληρώνει αυτές τις εξετάσεις; Φοβούμαι ότι θα δημιουργηθεί νέα μαύρη τρύπα στο σύστημα». Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε πως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που ισχύει το μέτρο, αφ’ ενός τα χρήματα καταβάλλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αφ’ ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας δεν την έχουν όλοι οι γιατροί αλλά οι διοικητές και οι πρόεδροι των νοσοκομείων, καθώς και οι καθηγητές. Σημειώνεται πως ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε τις επισημάνσεις των επερωτώντων βουλευτών (Αθ. Γιαννόπουλος, Π. Μελάς, Λ. Παπανικολάου, Γ. Κωνσταντόπουλος, K. Κιλτίδης) για ελλείψεις, καθυστερήσεις, προβλήματα πάσης φύσεως, στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και στο ΕΚΑΒ, και ανέφερε πως σκοπός του είναι να τα αντιμετωπίσει άμεσα.

– Μόλις προχθές διανεμήθηκαν τα βιβλία Γεωμετρίας και Φυσικής στο Λύκειο, ενώ 65 νέοι τίτλοι δεν ξεκίνησαν ακόμη στα ΤΕΕ. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο βουλευτής κ. Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, στη Θεσσαλονίκη λείπουν 35.000 βιβλία της Γλώσσας στη Β’ Λυκείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή