ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπέρκοου υπόσχεται να διασφαλίσει ότι ο Τζόνσον δεν θα παραβιάσει τον νόμο

Ο Μπέρκοου υπόσχεται να διασφαλίσει ότι ο Τζόνσον δεν θα παραβιάσει τον νόμο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει «δημιουργικότητα» για να διασφαλίσει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα αγνοήσει τον νόμο που τον αποτρέπει να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, μετά ή άνευ συμφωνίας, και έχει δηλώσει ότι δεν θα ζητήσει νέα παράταση της προθεσμίας, αψηφώντας την επιταγή που προκύπτει από τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Λόρδων και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Ο Τζον Μπέρκοου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής για να βοηθήσει τους βουλευτές που επιδιώκουν καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση, δήλωσε ότι προκαλεί «κατάπληξη» το γεγονός ότι κάποιος φλερτάρει με την ιδέα να μην υπακούσει στον νόμο.

«Εάν φθάσουμε κοντά στο σημείο αυτό, τότε θα μπορούσα να φαντασθώ ότι το κοινοβούλιο θα επιδιώξει να αποκλείσει τέτοια δυνατότητα και μάλιστα δυναμικά», δήλωσε κατά διάρκεια διάλεξής του προς δικηγόρους χθες το βράδυ.

Ο Τζον Μπέρκοου, ο οποίος ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία της Βουλής των Λόρδων τον επόμενο μήνα έπειτα από μία δεκαετία στο αξίωμα, δήλωσε ότι το Brexit θα υλοποιηθεί μόνο υπό μορφήν η οποία θα τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης των βουλευτών. Και πρόσθεσε ότι η παραβίαση του νόμου θα αποτελούσε τρομακτικό παράδειγμα για την κοινωνία.

«Το να αρνηθεί κανείς να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 επειδή ενδέχεται να επιδιώκει τον ευγενή στόχο της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατόν ισοδυναμεί με το να επιτρέψει κάποιος στον εαυτό του να ληστέψει τράπεζα με το επιχείρημα ότι τα κλεμμένα χρήματα θα γίνουν δωρεά σε φιλανθρωπικό σκοπό αμέσως μετά», είπε ο Τζον Μπέρκοου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ