Συγνώμη, λάθος μας τα κενά…

Συγνώμη, λάθος μας τα κενά…

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κάλυψη λιγότερων από των 50% διαπιστωμένων κενών σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία επιχείρησε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να απαντήσει στις καταγγελίες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης για αδιέξοδη κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση και έλλειμμα στη διαχείριση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «K», ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, κατά την χθεσινή συνάντησή του με τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, απέδωσε την μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των διορισμών αναπληρωτών και στα λάθη, που υπήρχαν στις αιτήσεις των εκπαιδευτικών (ενδεικτικά, στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας). Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν 1.669 προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών ειδικότητων γενικής παιδείας και τεχνολογικών, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της ΟΛΜΕ τα κενά ξεπερνούν τις 4.000(!) θέσεις.

Τα διοικητικά συμβούλια των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, όπως τόνισε στην «K» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Τσούλιας, δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις του υπουργού Παιδείας και για τα τρία θέματα που έθεσαν, δηλαδή την κάλυψη των οργανικών κενών, τη διανομή των βιβλίων και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία.. Χθες, πραγματοποιήθηκαν σχετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών με τη συμμετοχή και Ομοσπονδιών Γονέων μπροστά στο υπουργείο Παιδείας καθώς και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο προσεχές -την επομένη Δευτέρα- διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αναμένεται να τεθεί θέμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οργανικές θέσεις

Το πρόβλημα της κάλυψης των οργανικών κενών αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα φέτος για το υπουργείο Παιδείας. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως κατήγγειλε χθες ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Γεώργιος Καλός, ακόμη και στρατευμένος προσελήφθη στη θέση αναπληρωτή καθηγητή σε ΤΕΕ της Αττικής και τελικά η πρόσληψή του ανεκλήθη.

Ο κ. Καλός παρουσίασε τα, μεταξύ άλλων, ακόλουθα στοιχεία που καταδεικνύουν την αδιέξοδη κατάσταση στο δημόσιο σχολείο:

– Οι διπλοβάρδιες είναι πάγια κατάταση, ενώ δεν προχωρεί η υλοποίηση του των προγραμμάτων για ολοήμερα σχολεία.

– Μόλις προχθές διανεμήθηκαν τα βιβλία Γεωμετρίας και Φυσικής στο Λύκειο, ενώ 65 νέοι τίτλοι δεν ξεκίνησαν ακόμη στα ΤΕΕ. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο βουλευτής κ. Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, στη Θεσσαλονίκη λείπουν 35.000 βιβλία της Γλώσσας στη Β’ Λυκείου.

– Το 45% των ελληνικών σχολείων έχει δικτύωση με Ιντερνετ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 89%. Μόνο το 12% των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του Διαδικτύου με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 65%.

– Η πολιτική βιβλίου καταρρέει. Μάλιστα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Χαλκίδης κατήγγειλε φαινόμενα αυταρχισμού εκ μέρους του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταμάτη Αλαχιώτη, με αποτέλεσμα να έχει εκδηλωθεί πρόθεση από συμβούλους του Ινστιτούτου να συστήσουν συνδικαλιστικό σωματείο. Χαρακτηριστικά, ο κ. Αλαχιώτης προέκρινε το δικό του βιβλίο Βιολογίας για να διανεμηθεί στα σχολεία.

Τέλος, ο τομεάρχης της Ν.Δ., αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Νίκου Γκεσούλη στη θέση υφυπουργού, τόνισε ότι «δικαίως θεωρείται απαράδεκτη τόσο για τον συμβολισμό της όσο και για την ουσία της η τοποθέτηση στη θέση του υφυπουργού Παιδείας ενός μέχρι χθες ιδιοκτήτη φροντιστηρίου με εντολή να υλοποιήσει την αντιφροντιστηριακή πολιτική του κ. Ευθυμίου, για την οποία ο ίδιος καυχάται».

– Ο αρμόδιος για ασφαλιστικά ζητήματα κ. Γ. Γιακουμάτος επανέρχεται στο θέμα των συντάξεων και του αποθεματικού του ΙΚΑ, διερωτάται πώς είναι δυνατόν από 19 δισ. δραχμές πλεόνασμα το 1993 να προβλέπεται έλλειμμα 436 δισ. το 2002, ερωτά γιατί το κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, και ζητεί στοιχεία για το πόσο κόστισαν στο Δημόσιο οι 18.000 συντάξεις που επί χρόνια καταβάλλονταν και καταβάλλονται σε… νεκρούς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή