Ολοι οι «άνθρωποι του προέδρου» του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοι οι «άνθρωποι του προέδρου» του ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι τα στελέχη που βρίσκονται πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και αποτελούν την «πηγή» ενημέρωσης και συνδιαμόρφωσης της στρατηγικής του κόμματος. Προφανώς και δεν είναι όλοι στην ίδια βαθμίδα, καθώς κάθε πρόεδρος –και εκεί κρίνεται εντέλει και η ικανότητα του–  επιχειρεί να «πάρει» από τον καθένα το καλύτερο που έχει να δώσει. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές έχει «ανακατέψει την τράπουλα», κρατώντας όμως ισορροπίες, αλλά δείχνοντας και μελλοντικές προθέσεις. Στην προεδρική ιεραρχία, πρώτος είναι πλέον ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου, θέση την οποία κατείχε παλαιότερα ο Νίκος Παππάς. Ο κ. Καλογήρου, τέως υπουργός Δικαιοσύνης, έχει τελείως διαφορετικό προφίλ από τον προκάτοχό του. Πιο ήπιων τόνων και με γνώση σε θέματα της Δικαιοσύνης, που πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ τα ιεραρχούν πιο ψηλά μετά την κυβερνητική τους θητεία, η επιλογή του αποτυπώνει την πρόθεση Τσίπρα να έχει έναν διαφορετικό εξ απορρήτων που μπορεί πιο αθόρυβα να δίνει λύσεις.

Πολύ ψηλά πλέον στην κομματική ιεραρχία είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος και τέως υπουργός Εσωτερικών, θα έλεγε κανείς πως αποτελεί πλέον το alter ego του κ. Τσίπρα. Καθημερινός συνομιλητής του και ίδιας γενιάς, προσωποποιεί, κατά πολλούς, τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή με πιο κεντρώο προφίλ, «πέρασμα» σε ευρύτερα κοινά, αλλά και με «κομματικό DNA». Ιδιας κάστας και η προκάτοχός του Εφη Αχτσιόγλου, που, σύμφωνα με αρκετούς, μαζί με τον εκπρόσωπο, «δείχνει» την επόμενη φάση του κόμματος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε βασικό εκφραστή του αριστερού πόλου, αποτελώντας «θεσμικό» συνομιλητή του προέδρου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς είναι μεν συνομιλητής του κ. Τσίπρα, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα ηγείται ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αυτής των «53+». Οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος μπορεί να μην έχουν τις ίδιες μετοχές όπως παλαιότερα, αλλά αποτελούν «παραδοσιακούς» συνομιλητές του κ. Τσίπρα. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, από την πλευρά του, θεωρείται ιδανικό πρόσωπο για την προσέλκυση νέας γενιάς.

Μία κατηγορία μόνοι τους είναι οι «πασοκογενείς». Ο Γιάννης Ραγκούσης αποτελεί, λόγω υπουργικής εμπειρίας και πρότερου βίου στο ΠΑΣΟΚ, βασικό συνδετικό κρίκο με τον «ευρύτερο χώρο». Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ την τετράδα των «εκτός ΣΥΡΙΖΑ» κοντινών στελεχών στον Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνουν ο Νίκος Μπίστης, που έχει περάσει από όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που έχει οριστεί διευθυντής Κ.Ο. Ολοι οι παραπάνω –πλην Θεοχαρόπουλου– αποτελούν τον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός «καφέ», αλλά με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, που αποτελεί συχνό και στενό συνομιλητή του τέως πρωθυπουργού για μεγάλη γκάμα θεμάτων που ξεκινούν από την κεντρική πολιτική σκηνή και φθάνουν μέχρι τα εσωκομματικά. Τέλος κομβικά πρόσωπα για τον τέως πρωθυπουργό είναι πάντα ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης και η Ολγα Γεροβασίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή