Ανησυχεί τον κ. Σημίτη η διαφθορά στο Δημόσιο

Ανησυχεί τον κ. Σημίτη η διαφθορά στο Δημόσιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικές συσκέψεις για τη λήψη μέτρων που θα οδηγούν στην πάταξη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα διογκωθεί μετά την επίθεση των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, προανήγγειλε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης. Στόχος του πρωθυπουργού είναι ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων υπουργείων, αφού και τα δύο παραπάνω μείζονα προβλήματα έχει διαπιστωθεί στην πράξη ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά.

Αρμοδιότητες υφυπουργών

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έχει οριστικοποιήσει πλέον τις αρμοδιότητες των υφυπουργών της νέας κυβέρνησης, οπότε «διαμορφώνονται οι όροι για την αποτελεσματική λειτουργία της». Ο κ. Σημίτης επιθυμεί οι υφυπουργοί που ορίστηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό να έχουν ουσιαστικό ρόλο και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις τροποποίησε τις εισηγήσεις που του είχαν κάνει οι υπουργοί για τις αρμοδιότητες των συνεργατών του. Κλείνοντας την αναφορά του στη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Σημίτης ζήτησε «συλλογικότητα και αποτελεσματικότητα» από τους υπουργούς του «ώστε οι επιδόσεις του κυβερνητικού σχήματος να είναι καλύτερες απ’ ό,τι και ο ίδιος προβλέπει», ενώ επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται αλλαγές Γραμματέων ή Διοικήσεων σε δημόσιους οργανισμούς εάν δεν έχει ενημερωθεί και δεν έχει δώσει την προσωπική του έγκριση. Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Σημίτη σχετίζεται με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι υπουργοί προετοιμάζουν το έδαφος για αλλαγές στα υπουργεία τους που δεν τον βρίσκουν σύμφωνο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα, με πρωτοβουλία των υπουργών Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου και Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα θα αρχίσει ο διάλογος για τους κανόνες δεοντολογίας που θα πρέπει να διέπουν τα τηλεοπτικά προγράμματα, ώστε να μην υπάρχουν σκηνές βίας, ιδιαίτερα στην παιδική ζώνη. Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αρμόδια Επιτροπή που έχει ως αντικείμενο τα προβλήματα των τσιγγάνων.

Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν ουσιαστικοί προβληματισμοί για το μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων στις δύο τράπεζες. Ταυτόχρονα υπογραμμίσθηκε ότι στον τραπεζικό τομέα η νέα «υπερτράπεζα» μπορεί να δημιουργήσει μία «ντε φάκτο» μονοπωλιακή κατάσταση, η οποία με την σειρά της είναι πιθανόν να δημιουργήσει απαγορευτικό περιβάλλον για τους καταναλωτές π.χ. με τις τάσεις που θα διαμορφωθούν όσον αφορά τα επιτόκια, τον δανεισμό κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή