Προσπάθεια αντεπίθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ Καλεί τον Μητσοτάκη να παραπέμψει σε εξεταστική ή προανακριτική τον Τσίπρα

Προσπάθεια αντεπίθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ Καλεί τον Μητσοτάκη να παραπέμψει σε εξεταστική ή προανακριτική τον Τσίπρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση –με έμφαση στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας– επιχειρεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αποφάσεων της πλειοψηφίας για την υπόθεση της Novartis. Χθες, στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναμένοντας τις σημερινές εισηγήσεις της κυβέρνησης, σήκωσαν τους τόνους κάνοντας λόγο για ένα «δεύτερο» μετά το αρχικό «σκάνδαλο», εννοώντας «μια προσπάθεια συγκάλυψης» από την κυβέρνηση μέσω της προσφυγής σε προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή. Ενδεικτικό των τόνων που επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ότι, μετά τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σύσταση προανακριτικής μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, εξέδωσε άτυπη ανακοίνωση κάνοντας προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «φαρσοκωμωδία» τις τρέχουσες εξελίξεις και σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί «να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis» και «όχι όσοι το διέπραξαν».

O τέως υπουργός Δικαιοσύνης, πάντως, αντέδρασε σε όσα φημολογούνται και σχολίασε (CNN Greece) ότι τα όσα λέγονται είναι «αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της», προαναγγέλλοντας τον τρόπο που θα κινηθεί από σήμερα. Παράλληλα, όπως προειπώθηκε, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονη αναφορά στα εσωκομματικά της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, η αξ. αντιπολίτευση κατηγορεί τον νυν πρωθυπουργό πως προχωρεί σε έναν «φθηνό τακτικισμό», ώστε να «μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου». Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει δειλό τον κ. Μητσοτάκη τόσο «απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο» (σ.σ.: Αλέξη Τσίπρα) όσο «και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη» (σ.σ.: Αντώνη Σαμαρά), καλώντας εντέλει τον πρωθυπουργό «να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κ. Σαμαράς». Η παραπάνω «πρόσκληση» του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μητσοτάκη δεν γίνεται πρώτη φορά. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό «να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια» και «ό,τι άλλο νομίζει».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα «απογείωνε τη δημοτικότητα» του τέως πρωθυπουργού και θα τον εγκαθίδρυε οριστικά στη συνείδηση του «αντιδεξιού κοινού». Στην Κουμουνδούρου, πάντως, σε κάθε περίπτωση θεωρούν πως η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για μηνύσεις λειτουργεί υπέρ τους, καθώς «εγκλωβίζει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αν η απόφαση της πλειοψηφίας εμπλέξει τον Αλέξη Τσίπρα, θα τον ηρωοποιήσει. Αν δεν το κάνει, θα δημιουργήσει εσωτερικές ρωγμές στη Ν.Δ. από την ακραία πτέρυγα», λέει στην «Κ» βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, πάντως, που η Κουμουνδούρου επιχειρεί να αναδείξει –υπαρκτά ή όχι– εσωτερικά μέτωπα στη Ν.Δ., έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά της. Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης πέρασε και μαζί η «ανακωχή» στα εσωκομματικά. Χθες ο κ. Τσακαλώτος με μια παρέμβασή του (tvxs) έδωσε για πρώτη φορά ένα καθαρό «αριστερό» στίγμα, συντασσόμενος με όσα έχει πει κατά καιρούς ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης. Ερωτηθείς αν φοβάται «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ευθύς: «Θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει μέρος της “κανονικότητας” ενός συναινετικού δικομματισμού». Πρόσθεσε, βέβαια, πως τους φόβους του «τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή