Οι τράπεζες χάλασαν τα σχέδια της Ν.Δ.

Οι τράπεζες χάλασαν τα σχέδια της Ν.Δ.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διατύπωση ουσιαστικών προβληματισμών, αλλά όχι πάντως αρνητικά, δέχθηκε η Νέα Δημοκρατία τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank. Στην πολύωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. K. Καραμανλή στη Ρηγίλλης, με τη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών, διεφάνη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βλέπει αρνητικά την εξαγγελθείσα συγχώνευση, ωστόσο διατυπώνει ουσιαστικούς προβληματισμούς, για το εάν η απόφαση αυτή ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και στην Εθνική Οικονομία.

Η απόφαση, πάντως, αυτή για το μέλλον των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, αιφνιδίασε αρχικά τη Ρηγίλλης, αλλά και δημιούργησε προβληματισμούς, όσον αφορά την γενικότερη οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που υποστήριζαν ότι η συγχώνευση πιθανόν να αποτελεί το πρώτο στίγμα μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που θα οδηγήσει την κυβέρνηση, στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει έως τις εκλογές και σε άλλες τολμηρές αποφάσεις, που αφορούν το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Είχε συζητηθεί

Από την άλλη πλευρά, όπως υπογραμμίσθηκε, κατά τη διάρκεια της συσκέψεως, είναι ξεκάθαρο ότι η συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών, δεν ήταν μέσα στους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, και στις οικονομικές της παρεμβάσεις. Αντιθέτως, η συνένωση των μεγάλων τραπεζών είχε συζητηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που έκανε τώρα τη Ρηγίλλης να μην αντιδράσει αρνητικά σ’ αυτήν την εξέλιξη.

Για το λόγο αυτόν και σχολίασε διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου το όλο θέμα, διατυπώνοντας μόνον τους προβληματισμούς της για το εάν η η συγχώνευση Θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, θα μειώσει το τραπεζικό κόστος υπέρ των καταναλωτών και θα αποβεί ευεργετική για τους εργαζομένους.

Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν ουσιαστικοί προβληματισμοί για το μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων στις δύο τράπεζες. Ταυτόχρονα υπογραμμίσθηκε ότι στον τραπεζικό τομέα η νέα «υπερτράπεζα» μπορεί να δημιουργήσει μία «ντε φάκτο» μονοπωλιακή κατάσταση, η οποία με την σειρά της είναι πιθανόν να δημιουργήσει απαγορευτικό περιβάλλον για τους καταναλωτές π.χ. με τις τάσεις που θα διαμορφωθούν όσον αφορά τα επιτόκια, τον δανεισμό κ.λπ.

– Για το εάν, τέλος, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό και κρατικό έλεγχο της Εθνικής Οικονομίας.

Υπό την έννοια αυτή, ορισμένοι διατύπωσαν τους φόβους τους ότι η λειτουργία της υπερτράπεζας από την μία πλευρά μπορεί να αντιμετωπίζεται θετικά όσον αφορά το Ευρωπαϊκό και Διεθνές περιβάλλον, αλλά στην εγχώρια τραπεζική αγορά πιθανότατα να δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, αφού θα καθορίζει ώς ένα βαθμό και τη λειτουργία των άλλων τραπεζών. Πόσο μάλλον, όπως τονίσθηκε στην σύσκεψη, όταν το ενδιαφέρον των ξένων τραπεζών για την εγχώρια αγορά εμφανίζεται ήδη μειωμένο.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, χθες ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθήσει με υπευθυνότητα, βήμα προς βήμα, την πορεία του εγχειρήματος, έχοντας όπως πάντα ως βασικό της μέλημα την εξυπηρέτηση της Εθνικής Οικονομίας και των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών και την ανταγωνιστική πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και ένα «μπράβο» για τη συγχώνευση

Ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος εκτίμησε ότι η συγχώνευση «βοηθάει την αγορά και, κυρίως, δημιουργεί μια καλή ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο ελληνικής τραπεζικής αγοράς προς την ευρωπαϊκή» και εκτίμησε ότι αποτελεί «μόνο την αρχή, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συμμαχίες». Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε και κάποιες επιφυλάξεις, που σχετίζονται με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και «με το γεγονός της αποτροπής μονοπωλιακών καταστάσεων κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο», όπως είπε. Αναφερόμενος στο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη Σοφοκλέους, σημείωσε ότι «τέτοιες κινήσεις βεβαίως και λειτουργούν ως κίνητρο στη χρηματαγορά», πρόσθεσε όμως ότι για να διατηρηθεί το κλίμα αυτό, χρειάζονται επιπλέον δύο προϋποθέσεις. «Η πρώτη», εξήγησε, «έχει να κάνει με το κατάλληλο πλαίσιο για την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η δεύτερη είναι να θωρακίσουμε και να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού την ανεξαρτησία του ελληνικού χρηματιστηρίου, μακριά από κομματικές παρεμβάσεις». Καταλήγοντας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να επικαλείται την εσωκομματική υπονόμευση και επομένως «είναι ελεύθερος να προχωρήσει με γρήγορο και ταχύ ρυθμό τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή