ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλές Αγκυρας κατά Κύπρου για τις γεωτρήσεις

Απειλές Αγκυρας κατά Κύπρου για τις γεωτρήσεις

Αυστηρές προειδοποιήσεις απηύθυνε σήμερα η Αγκυρα προς την Άγκυρα προς την Λευκωσία για τη συμφωνία περί παραχώρησης του οικοπέδου 7 της ΑΟΖ για γεωτρήσεις. Από την πλευρά της η Τουρκία ισχυρίζεται πως μέρος του οικοπέδου αυτού ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Οπως έχουμε επισημάνει επανειλλημένως και μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα, μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ. 

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση,  σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε μη εξουσιοδοτημένες έρευνες για υδρογονάνθρακες και δραστηριότητες εκμετάλλευσης εντός των περιοχών της θαλάσσιας ιδιοκτησίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της», τονίζεται στην ανακοίνωση του ο Άκσοϊ. 

«Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σημειώνει ότι η Αγκυρα απευθύνει «αυστηρή προειδοποίηση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης δεν συμβάλλουν στο να διατηρηθεί η ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει δε ότι η «πρόταση των Τουρκοκυπρίων για μια δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού παραμένει στο τραπέζι. Αυτή η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο, δυστυχώς καταδεικνύει ότι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση επιμένει στην παράταση της ανεύθυνης στάσης της που παραβλέπει τα ίσα και άθικτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους μέσα και γύρω από το νησί».

Τέλος, συμβουλεύει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην προβούν σε καμία δραστηριότητα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας «εμπιστευόμενες άκυρες άδειες» που εκδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.