ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ: Διεύρυνση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης

dimoskopisi-pulse-gia-ton-skai-dieyrynsi-tis-diaforas-nd-amp-8211-syriza-thetiki-axiologisi-tis-kyvernisis-2338256

Διεύρυνση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία φθάνει στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, ικανοποίηση από τα κυβερνητικά πεπραγμένα των πρώτων δυόμισι μηνών αλλά και αρνητική αξιολόγηση της αντιπολίτευσης που ασκεί η Κουμουνδούρου, καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 39,5% των ψήφων παρουσιάζοντας έτσι αμελητέα φθορά σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου. Αντιθέτως, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες (πέφτοντας από 31,5% στο 26%)

Το Κίνημα Αλλαγής επίσης σημειώνει απώλειες 2,1 μονάδων, κινούμενο στο 6% έναντι 8,1% τον Ιούλιο, το ΚΚΕ έπεται με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3% ενώ το μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εμφανίζει να αυξάνει, σχετικώς, τη δυναμική του είναι η Μέρα25 συγκεντρώνοντας το 4% των ψήφων έναντι 3,4% που είχε καταγράψει τον περασμένο Ιούλιο.

dimoskopisi-pulse-gia-ton-skai-dieyrynsi-tis-diaforas-nd-amp-8211-syriza-thetiki-axiologisi-tis-kyvernisis0

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας:

– Το 64% (αθροιστικά) των πολιτών πιστεύουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε «σίγουρα σωστή» ή «μάλλον σωστή» κατεύθυνση. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στις τελευταίες 10 μετρήσεις της εταιρίας.

– Σχετική αισιοδοξία εκφράζουν οι ερωτηθέντες και για την πορεία  των πραγμάτων κατά τους επόμενους μήνες, καθώς το 39% απαντά ότι αυτά θα πάνε «λίγο ή πολύ καλύτερα».

dimoskopisi-pulse-gia-ton-skai-dieyrynsi-tis-diaforas-nd-amp-8211-syriza-thetiki-axiologisi-tis-kyvernisis2

– Αξιολογώντας τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης, το 28% απαντά ότι η Νέα Δημοκρατία τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι περίμενε ενώ οι τιμές  που συγκεντρώνουν οι αρνητικές απαντήσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες.

– Αντιθέτως, αρνητικές είναι κατά πλειοψηφία οι γνώμες για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 57 (αθροιστικά) εκτιμούν ότι τα έχει πάει «άσχημα όπως το περίμενα» ή χειρότερα από ό,τι ανέμεναν.

dimoskopisi-pulse-gia-ton-skai-dieyrynsi-tis-diaforas-nd-amp-8211-syriza-thetiki-axiologisi-tis-kyvernisis4

– Θετικά ή μάλλον θετικά αξιολογούν οι πολίτες (σε ποσοστό 54%) τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, έναντι 34% που τα αξιολογεί ως μάλλον ή σίγουρα αρνητικά.

dimoskopisi-pulse-gia-ton-skai-dieyrynsi-tis-diaforas-nd-amp-8211-syriza-thetiki-axiologisi-tis-kyvernisis6

– Τέλος, όσον αφορά στις εξελίξεις και τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, τo 48% θεωρεί ότι «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι» υπήρξε διάθεση πολιτικής στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων έναντι 31%  που απαντά στην αντίθετη κατεύθυνση.

  • Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικώς στις 17 – 18  Σεπτεμβρίου επί δείγματος 1.110 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.