Η Αγκυρα απειλεί εταιρείες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιήσεις προς κάθε «ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος» που αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της, απευθύνει η Αγκυρα μετά και τα τελευταία συμβόλαια που υπέγραψε η Λευκωσία με την Total, για την επέκταση της παρουσίας της στο οικόπεδο 7, το οποίο κατά την Τουρκία βρίσκεται εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να προχωρήσουν σε παράνομες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης της και θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Ο κ. Ακσόι τονίζει την πάγια τουρκική θέση ότι «ένα τμήμα του αποκαλούμενου οικοπέδου αδειοδότησης 7, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που έχει κατατεθεί και στον ΟΗΕ». Επισήμανε ότι οι «μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που στοχεύουν στην υποκλοπή των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, δεν συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Ακσόι επανέφερε την τουρκική πρόταση για «δίκαιη διανομή» των φυσικών πόρων του νησιού.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, η αμυντική πολιτική της κυβέρνησης έγινε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στους βουλευτές της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι το κόστος για όποιον επιχειρήσει να θίξει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα είναι μεγάλο. «Το υπουργείο ενισχύει εντατικά την αμυντική διπλωματία με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Γιατί εξαιτίας της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που επιδιώκει να προσπορίσει», τόνισε ενδεικτικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται υπό εκπόνηση, όπως αυτό της αναβάθμισης των F-16. Επίσης αναφέρθηκε και στη συζήτηση με τη Γαλλία για την αγορά φρεγατών. «Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ χθες, για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Αμυνας, μίλησε ο τέως υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης. «Υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ιμια. Δεν εξαρτιόταν μόνο από το γιατί ξεκινούσαν. Αν εμείς αντιδρούμε στις προκλήσεις και δημιουργούμε κλιμάκωση, το σημείο φτάνει στα όρια και μετά ίσως είναι χειρότερο να κάνεις πίσω», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο κ. Αποστολάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή