Κακλαμάνης: Πρόστιμα στους «κοπανατζήδες» βουλευτές

Κακλαμάνης: Πρόστιμα στους «κοπανατζήδες» βουλευτές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεντακόσιες χιλιάδες δραχμές ανώτερο πρόστιμο έχει επιβληθεί σε βουλευτή για συστηματικές απουσίες από τις εργασίες της Βουλής, γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή τους προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Αν και δεν απεκάλυψε τον «παραβάτη» ο κ. Απ. Κακλαμάνης είπε ότι σε μεγάλο αριθμό βουλευτών (130 στην προηγούμενη Βουλή) έχουν επιβληθεί μικρότερα πρόστιμα (τουλάχιστον 75.000 δρχ.), αλλά ουδείς πλην του πρώην γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και σημερινού υπουργού Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδη έχει διαμαρτυρηθεί. Ισως, να μην θεωρήθηκε δυσβάστακτο οικονομικό βάρος από πολλούς… Πάντως, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κακλαμάνης, οι βουλευτές θα πάρουν για το 2002 αύξηση όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι (3,5%), κάτι που θα επικυρωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ το «απουσιολόγιο» θα συνεχισθεί εκσυγχρονισμένο πάντως αφού θα γίνεται με την ηλεκτρονική κάρτα.

Αιχμές για ΜΜΕ

Με τις γνωστές αιχμές και επικρίσεις κατά των μέσων ενημερώσεως για τον τρόπο προβολής -ή μάλλον κατά την άποψη του προέδρου της Βουλής της μη επαρκούς ή πλημμελούς προβολής των εργασιών του Κοινοβουλίου- ο κ. Απ. Κακλαμάνης έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που υπαγορεύονται από την συνταγματική αναθεώρηση του περασμένου Απριλίου. Αν και οι προτάσεις θα τύχουν επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα για να ψηφισθούν από την Ολομέλεια σε ένα 15νθήμερο, ο βασικός πυρήνας των αλλαγών που επέρχονται είναι η μεταφορά του κύριου όγκου νομοθετικής εργασίας και κοινοβουλευτικού ελέγχου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και η αναγόρευση της Ολομέλειας σε κύριο πεδίο πολιτικού διαλόγου.

Και διαφωνίες

Αν και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν συμφωνήσει, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που διαφωνούν με τον νέο τρόπο λειτουργίας, κυρίως γιατί απομονώνονται οι επικίνδυνοι «διαφωνούντες», ενώ με την εισαγωγή του μέτρου της «ψήφου δι’ αντιπροσώπου» όσων βουλευτών απουσιάζουν σε αποστολή στο εξωτερικό, μειώνονται οι πιθανότητες δυσμενών για την κυβέρνηση εντυπώσεων στις ψηφοφορίες. Μπαίνει επίσης με τις νέες ρυθμίσεις μια τάξη στο φαινόμενο των αιφνιδιαστικών τροπολογιών που θα είναι πλέον αποδεκτές προς συζήτηση μόνον, αν κατατίθενται τρεις ημέρες πριν από την έναρξη συζητήσεως ενός νομοσχεδίου, ενώ στην άμβλυνση των εντυπώσεων για τα «άδεια έδρανα» κατατείνει η αναγκαία παρουσία τουλάχιστον 20 βουλευτών (από τους 50 που απαρτίζουν μια επιτροπή) για να ψηφισθεί ένα νομοσχέδιο. Ο κ. Κακλαμάνης έβαλε ακόμη μία φορά κατά των ΜΜΕ, μιλώντας για «λογοκρισία σε όσους λένε την αλήθεια που επιβάλλουν οι επιχειρηματίες και τα συμφέροντα» και για μία ακόμη φορά γνωστοποίησε ότι «υπάρχει σκέψη» να απαγορευθεί η παρουσία δημοσιογράφων κατά την εξέταση -αυτήν τη φορά- των φορέων στην επεξεργασία ενός νομοσχεδίου. Ο λόγος; Γιατί, όπως είπε, οι βουλευτές δεν συγκρατούνται από τον πειρασμό του εντυπωσιασμού και αναλίσκονται σε κρίσεις αντί να ενημερωθούν. Βεβαίως, θα μπορούσε να αντιταχθεί ότι, παράλληλα με την περικοπή και της ημερήσιας αποζημιώσεως για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, κινδυνεύει να αποδυναμωθεί και το ενδιαφέρον να καλούνται φορείς στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή