Σε υψηλούς τόνους Ερντογάν και Ακάρ κατά της Λευκωσίας

Σε υψηλούς τόνους Ερντογάν και Ακάρ κατά της Λευκωσίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότατους τόνους κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιεί το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας, μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θεωρητικά υπάρχει η προοπτική αναθέρμανσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. «Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους όπως και σήμερα, έτσι και στο μέλλον θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε, ενδεικτικά, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του το οποίο εστάλη σε συνέδριο για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα, με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος». «Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ξεκινήσαμε μαζί με τους Τουρκοκυπρίους αδελφούς μας στην Ανατολική Μεσόγειο με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Για να μπορούν αυτά τα πλοία μας να συνεχίζουν με ασφάλεια την εργασία τους, ασκούν καθήκοντα οι δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας μας», τόνισε ακόμα ο κ. Ερντογάν.

Παράλληλα, οι Τούρκοι επιμένουν στο άνοιγμα της Αμμοχώστου και αρχίζουν, μάλιστα, να συζητούν και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες, όπως λένε, θα πραγματοποιηθεί. Στο ίδιο συνέδριο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τόνισε ότι «η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων». Ο κ. Οκτάι μετέφερε λίγο παραπέρα την τουρκική επιχειρηματολογία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μεταβιβάσεις περιουσιών επί της αγγλικής αποικιοκρατίας στο νησί είναι άκυρες, ενώ θα αναζητηθεί λύση για τα ζητήματα αυτά με βάση και τα οθωμανικά αρχεία. Μάλιστα, παρέπεμψε σε έρευνα του ψευδοκράτους υπό την αιγίδα, βεβαίως, της Τουρκίας, βάσει της οποίας όλες οι μεταβιβάσεις περιουσιών από τα βακούφια (ευαγή ιδρύματα θρησκευτικού χαρακτήρα) προς ιδιώτες θεωρούνται παράνομες. «Αυτά τα οικόπεδα των ευαγών ιδρυμάτων είχαν μεταβιβαστεί παράνομα περίπου το 1950 επί αγγλοκρατίας σε άτομα. Στα αρχεία υπάρχουν τα έγγραφα αυτών των παρανομιών», υπογράμμισε ο κ. Οκτάι.

Ουσιαστικά, ο Τούρκος αντιπρόεδρος περιέγραψε ένα μέρος του τουρκικού σχεδίου για την de facto επέκταση της κατοχής σε ένα σημείο της Κύπρου (Βαρώσι), το οποίο έπρεπε να βρίσκεται υπό την ευθύνη της UNFICYP. Σε ανάλογα υψηλούς τόνους κινήθηκε, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. «Εχουμε σαφή στάση σχετικά με τη δίκαιη κατανομή των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Εχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974, όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας», ανέφερε ενδεικτικά.

Εμμεσο πλην σαφές μήνυμα για την ανάγκη τήρησης του Διεθνούς Δικαίου έστειλε χθες για ακόμα μία φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους, κάτι που προϋποθέτει τη λειτουργία των κατάλληλων κυρωτικών μηχανισμών σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων του. Και ευθύς εξ αρχής πρέπει να υπογραμμίσω το αυτονόητο, δηλαδή το ότι, δυστυχώς, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την πραγμάτωση του ως άνω οράματος, έστω και μερικώς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή