«Κλειδί» για τον Δήμο Αθηναίων η κ. Μπακογιάννη

«Κλειδί» για τον Δήμο Αθηναίων η κ. Μπακογιάννη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία όλοι είναι πεπεισμένοι πώς η επικράτηση στο Δήμο Αθηναίων θα είναι άνετη, η επιλογή του υποψηφίου δημάρχου εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την ηγεσία της. Ενα χρόνο πριν από τις εκλογές, σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ουκ ολίγα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και προσωπικότητες εκτός κόμματος. Η πληθώρα υποψηφιοτήτων ίσως εξηγείται ακριβώς από την πεποίθηση ότι η νίκη είναι σίγουρη, σε συνδυασμό με την αίγλη που προσφέρει η καρέκλα της πλατείας Κοτζιά λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο κ. K. Καραμανλής έχει φροντίσει επιμελώς να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του ούτε στους στενούς του συνεργάτες.

Το «δίλημμα» στο οποίο καλείται να απαντήσει είναι αν θα επιλέξει πολιτική ή μη προσωπικότητα για το δήμο της πρωτεύουσας. Με βάση το δίλημμα αυτό εξάλλου έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος δύο κυρίαρχες τάσεις που υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη λύση.

Στην περίπτωση της πολιτικής επιλογής, επικρατέστερη υποψήφια είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τον κ. Γ. Βουλγαράκη να ακολουθεί. Η βουλευτής Α’ Αθηνών έχει κάνει εδώ και πολλούς μήνες γνωστό το ενδιαφέρον της, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της. Εως πρόσφατα, κυρίαρχη άποψη ήταν αυτή που ήθελε την κ. Μπακογιάννη να αποφασίζει τελικώς να κάνει το άλμα από την κεντρική πολιτική σκηνή στη δημαρχία. Την τελευταία περίοδο όμως φαίνεται να κερδίζει έδαφος το αντίθετο.

Συνεργάτες του κ. Καραμανλή θεωρούν ότι στην περίπτωση που η πρώην υπουργός πει τελικώς το «ναι», θα είναι αυτή η υποψήφια. Σε ενδεχόμενη άρνησή της, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρει το χρίσμα, εφ’ όσον η Ρηγίλλης επιλέξει την πολιτική λύση, έχει ο κ. Γ. Βουλγαράκης. Ο τελευταίος, μιλώντας χθες στη ΝΕΤ, δεν έκρυψε το σχετικό ενδιαφέρον του, κατέστησε όμως σαφές ότι θα στηρίξει την όποια επιλογή της ηγεσίας του κόμματος, ακόμη και αν αυτή αφορά μη πολιτικό πρόσωπο.

Υπερκομματική υποψηφιότητα

Στην περίπτωση που τελικώς επικρατήσει η λογική της υπερκομματικής υποψηφιότητας, επικρατέστερη υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Ν. Χατζηνικολάου, το όνομα του οποίου τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται στο προσκήνιο. Στους θερμούς υποστηρικτές του διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του «Μέγκα», συγκαταλέγεται και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Μιλτ. Εβερτ, ο οποίος εξακολουθεί να έχει λόγο για τα του Δήμου.

Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της πολιτικής υποψηφιότητας υπογραμμίζουν ότι είναι «ακατανόητη» η επιλογή εξωκομματικού προσώπου για την Αθήνα, τη στιγμή που η νίκη είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων και θα εκπέμψει πολιτικά μηνύματα εν όψει των εθνικών εκλογών.

Την τελευταία λέξη, πάντως, θα έχει, όπως είναι φυσικό, ο κ. K. Καραμανλής, ο οποίος θα αναμείνει έως τον Δεκέμβριο την τελική απάντηση της κ. Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή